Indiferent că preferi să faci singură aluatul sau folosești un blat cumpărat din comerț, aceste rețete de pizza de casă sunt pe placul tuturor. Nu uita însă de micile detalii cum ar fi trucurile pentru blatul de pizza, descrise mai jos, dar nici de temperaturile ideale pentru o pizza delicioasă, descrise în acest ghid practic.
Iată câteva combinații interesante și îndrăznețe pentru pizza pe care nu le pregătești în fiecare zi și care pot face deliciul unei seri relaxate în familie sau alături de prieteni.
1. Pizza cu pesto și mozzarella proaspătă
Ingrediente pentru aluat:
- 135 de grame de făină
- 8 lingurițe de zahăr
- 2 lingurițe de drojdie instant
- 2 lingurițe de sare
- 2 căni de apă caldă
Pesto
- 3-4 frunze de busuioc
- spanac după gust
- 2 căței de usturoi
- 100-150 de grame de brânză Grana Padano (sau orice alt parmezan)
- 120 ml de ulei de măsline
- coaja rasă de la o lămâie
- o linguriță de sare de mare
- jumătate de linguriță de piper măcinat
Mod de preparare:
Într-un castron amestecă apa, zahărul și drojdia și lasă-le să crească 5 minute. În alt bol separat adaugă sarea și făina. Se amestecă ingredientele umede și uscate până se omogenizează perfect. Frământă aluatul timp de 5 minute și apoi pune-l într-un vas uns cu ulei si acoperă-l cu o cârpă umedă. Se lasă la crescut 45 de minute.
Taie apoi aluatul în 6 bucăți egale și modelează-l în formă de minge. Lasă-l la frigider timp de 25 de minute. Pe o suprafață curată toarnă făină și întinde fiecare bilă de aluat la dimensiunea și grosimea dorită. Alternativ, înfășoară bilele rămase în folie de plastic și lasă-le la congelator câteva zile pentru o altă seară de pizza.
Adaugă toate ingredientele pentru pesto într-un blender până iese un piure omogen, dar încă granulat. Transferă-l apoi într-un borcan și completează cu ulei de măsline și păstrează-l în frigider.
Preîncălzește cuptorul la 230 de grade Celsius pentru coacerea pizzei. Acoperă fiecare aluat de pizza cu pasta de pesto și apoi cu mozzarella proaspătă. Pizza este gata, poftă bună!
2. Pizza cu brânză afumată Scamorza, Bresaola și rucola
Ingrediente
*Pentru această rețetă se poate folosi blatul de la pizza cu mozzarella sau unul din comerț.
- 35 de grame de sos de roșii
- ulei de măsline extra virgin
- 80 de grame de brânză scamorza sau mozzarella afumată, tăiată cubulețe
- 30 de grame de bresaola (sau prosciutto) tăiată în felii subțiri
- mână de rucola
- rotiță de Parmigiano Reggiano (sau alt tip de parmezan)
Mod de preparare:
Preîncălzeste cuptorul la 260 de grade Celsius timp de 30 de minute. Întinde aluatul în formă rotundă, cu un diametru de 25 de centimetri. Întinde sosul de roșii în mod uniform pe aluat, presară o mână de mozzarella și pune-o la cuptor. Las-o până când blatul este ușor rumenit, iar brânza topită (aproximativ 6-8 minute), recomandă House & Home. Scoate-o din cuptor și adaugă bresaola, rucola și parmezan. Pizza poate fi servită, poftă bună!
3. Pizza cu ton
Ingrediente pentru blat
- ½ g făină
- 300 ml apă caldă
- ½ dintr-un cub de drojdie
- 6-7 lingurițe de ulei de măsline
- jumătate de linguriță de sare
Topping
- 2 conserve de ton
- 250 de grame de mozzarella rasă
- 200 de grame de sos de roșii
- 80 de grame de porumb dulce la conservă
- 50 de grame de măsline
- 2 linguri de ulei de măsline
- o ceapă roșie medie
- oregano după gust sau alt condiment pe placul familiei
- sare si piper
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 230 de grade timp de 15 minute. Pune făina într-un bol peste care adaugi drojdia, sarea, apoi amestecă. Adaugă apoi uleiul și apa caldă. Când începe să se omogenizeze mută amestecul pe blat și frământă-l aproximativ 15 minute până când se va forma o bilă suplă și nelipicioasă. Transferă înapoi în bol, unge cu puțin ulei de măsline și acoperă cu o folie de plastic. Apoi lasă acest aluat la frigider timp de 30 de minute. După ce a crescut, taie-l în 2 bucăți egale și se întinde.
Pentru topping amestecă sosul de roșii, cu oregano, sare, ulei de măsline și piper, după care întinde amestecul uniform pe blatul de pizza. Adaugă apoi mozzarella, jumătate din cantitate, plus o conservă de ton în ulei. Presară deasupra tonului feliuțe de ceapă roșie, măslinele tăiate rondele, porumbul și pune totul în cuptor. Poftă bună! Pizza este delicioasă!
Foto: Pixabay