3 locuri fascinante de vizitat în Munții Apuseni. FOTO

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 07 dec 2021, 02:37

Munții Apuseni, una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara

Sursa: unsplash.com

Munții Apuseni reprezintă un izvor nesecat de locuri fascinante, pe care le puteți vizita. Iată care sunt cele mai frumoase atracții turistice din această zonă a țării.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Munții Apuseni reprezintă una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră. Noi vă dezvăluim și ce trebuie neapărat să vizitați, dacă ajungeți în acest loc. 

Ce vizităm în Munții Apuseni

Dacă sunteți un fan al plimbărilor în natură, nu aveți cum să ratați obiectivele turistice din Munții Apuseni. Peșteri, cascade și peisaje care te lasă fără cuvinte, pe toate le puteți găsi în locurile superbe din Țara Moților. 

Ca să vă fie mai ușor, noi am selectat cele mai frumoase 3 locuri din Munții Apuseni, pe care este obligatoriu să le admirați, cu prima ocazie pe care o veți avea:

1. Gheţarul de la Scărişoara 

Acesta este cel mai mare ghețar subteran din România. Se află în Peștera Scărișoara, din județul Alba, la doar 16 kilometri de comuna Scărișoara.

Intrarea în peșteră se face printr-un aven, pe o cărare săpată în stâncă. Uriaşul de Gheaţă, cum mai este denumit acest ghețar, a fost declarat monument al naturii încă din anul 1938. Are 700 de metri lungime, 24 de metri înălțime și este vechi de 3.800 de ani.

2. Peștera Urșilor

În Munții Apuseni se găsesc aproximativ 400 de peșteri, dar unele dintre ele sunt cu adevărat spectaculoase.

Este și cazul Peșterii Ursului, care a fost descoperită destul de recent, în 1975. Înăuntrul ei se găsesc urme și fosile ale ursului de cavernă, un animal care a dispărut în urmă cu aproximativ 15.000 de ani. 

Tot aici veți descoperi și fosile de capră neagră, leu de peșteră și hienă de peșteră. Peștera Urșilor are o lungime de 1.5 kilometri, dar turiștii au acces doar la 488 de metri din peșteră. Este

situată în localitatea Chișcău, din comuna Pietroasa. Indiferent de anotimp, în peșteră temperatura este constantă, de 10 grade. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

3. Cascada Pişoaia   sau Cascada Miresei

Cascada de la Vidra, cum mai este cunoscută, se întinde pe 2,5 hectare, iar apa cade de la 18 metri înălțime.

În jurul cascadei există mai multe formațiuni calcaroase, care îți vor tăia respirația, mai ales dacă vizitați acest loc iarna. 

Munții Apuseni, splendoarea din Țara Moților

Cele trei obiective turistice enumerate mai sus sunt doar câteva dintre locurile de vis pe care le puteți vizita în Munții Apuseni. De exemplu, lângă Cascada de la Vidra veți găsi și Dealul cu melci. 

Aceasta este o rezervație paleontologică, iar priveliștea oferită este spectaculoasă.

Aici veți găsi în piatră mai multe resturi în formă de melci. Acestea datează de 65 de milioane de ani. 

Se întinde pe o suprafață de peste 4 hectare și veți putea observa mai mult de 30 de specii de moluște, imprimate în piatră. 

Dacă ajungeți în Apuseni, mergeți și la Cetățile Ponorului, unul dintre cele mai mari complexe carstice din Europa. Acest loc este denumit și Everestul speologiei româneşti. Pasionații de alpinism au la dispoziție un perete de 100 de metri înălțime, pe care îl pot escalada.

De asemenea, nu trebuie să ratați nici Cascada Răchițele. Apa cade în trepte, de la 30 de metri și de aici cascada a primit și numele de ”Vălul Miresei”. Iarna poate fi folosită drept escaladă pentru alipiniști. 

Legenda spune că o mireasă a căzut de pe stâncile din zonă, iar voalul i-a rămas agățat. Lacrimile nuntașilor au dus la formarea impresionantei cascade.