3 lucruri pe care trebuie sa le stii daca te muti in Iasi

Autor: Bogdan Mihai

Desi capitala tarii si-a creat un adevarat renume in categoria oraselor in care romanii vor sa traiasca, aceasta este urmata indeaproape de alte centre urbane importante ale tarii.

Printre acestea se numara si orasul Iasi, care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Acesta este un centru universitar renumit si un loc in care absolventii, in special cei care activeaza in sectorul IT, nu duc lipsa de locuri de munca foarte bine cotate.

Daca si tu ai decis ca este momentul sa te muti in capitala Moldovei, iata trei lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre acest oras.

Prețul chiriilor din Iași

Atunci cand hotarasti ca este momentul sa te muti intr-un oras nou, un factor important, care va influenta stilul tau de viata, este reprezentat de pretul chiriilor din locatia respectiva. Aceasta reprezinta principala ta cheltuiala in perioada destinata schimbarii, motiv pentru care este important sa te informezi corespunzator, pentru a gestiona corect bugetul pe care il ai la dispozitie.

Pretul apartamentelor disponibile pentru inchiriere in Iasi este unul variat, care depinde in principal de cartierul in care acestea se afla.

Daca vrei sa te muti in cele mai bune zone din oras, trebuie sa alegi intre Podu Ros si Copou. Pretul apartamentelor din aceste cartiere sunt considerabil mai mari decat cele de la periferie sau din restul orasului. Acest lucru se datoreaza si faptului ca cele mai noi complexe rezidentiale, cu blocuri noi, au fost construite in aceste zone, in ultimii ani.

De exemplu, la inceputul acestui an, pretul mediu al unui apartament cu doua camere din Copou ajungea la suma de 450-500 euro.

In schimb, daca iti indrepti atentia catre cartierele din Iasi in care pretul chiriei este cel mai scazut, este indicat sa limitezi zona de cautare la Dacia si Alexandru. Costurile aferente variaza in functie de numarul de camere care te intereseaza, de compartimentarea imobilului si de facilitatile suplimentare pe care le pune la dispozitie.

De exemplu, pretul mediu al unui imobil cu doua camere, in Alexandru, la inceputul anului era de 250-350 euro.

In plus, acum poti beneficia de cele mai bune servicii de livrare mobila in Iasi, indiferent de zona in care alegi sa te muti. Mizeaza pe experienta companiilor care presteaza servicii in acest domeniu, pentru ca experienta mutarii sa fie una lipsita de riscuri si probleme.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Salariul mediu în Iași

Orasul Iasi reprezinta dovada vie a faptului ca provincia nu trebuie sa fie desconsiderata in ceea ce priveste oportunitatile de lucru de care absolventii pot beneficia.

Numeroase firme din domeniul IT si-au deschis sedii in acest centru urban in ultimii ani. In plus, diverse programe noi de studii au fost dezvoltate pentru studentii ieseni si pentru cei din imprejurimi.

Nume importante precum Amazon pot fi trecute pe lista firmelor de renume international care au ales orasul Iasi pentru sediile din tara noastra. Centrul de dezvoltare Amazon a condus la crearea unui numar considerabil de joburi noi, contribuind astfel la dinamizarea pietei locurilor de munca din acest oras.

Cu toate acestea, orasul Iasi nu se claseaza pe locuri de top in clasamentul national al salariului mediu net. La finalul anului trecut, acesta ocupa locul 9 in acest clasament, fiind depasit de alte centre urbane importante precum Cluj, Timisoara si Sibiu. Suprinzator, capitala Moldovei a pierdut procente in acest clasament in ultimii ani, desi piata locurilor de munca a devenit mult mai dinamica.

Costul general al vieții în Iași

Costul general al vietii in Iasi este redus in comparatie cu alte orase precum Cluj sau Bucuresti. Acesta este cu 2.8% mai mic decat in capitala.

Costul vietii in Iasi si in celelalte centre urbane ale tarii este influentat de factori precum pretul alimentelor, costurile aferente utilitatilor si alte categorii importante ale costului de consum, precum pretul articolelor de imbracaminte. Diferenta de pret este determinata de concurenta acerba si de numarul sporit de retaileri existenti in orasele mari.

Diferenta referitoare la costul vietii este determinata si de valorile salariale intregistrate in aceste centre urbane. Salariile din Iasi sunt cu 30% mai mici decat cele din Bucuresti si, impreuna cu pretul destul de crescut al chiriilor, conduc la o diferenta mica in ceea ce priveste costul general al vietii.

Acum ca ai descoperit principalele lucruri pe care trebuie sa le stii daca te muti in Iasi, poti lua o decizie corecte in aceasta etapa.

 

Taguri:

Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.