3 metode prin care sa convingi un copil sa mearga la stomatolog

Autor: B.M.
Actualizat: 13 iul 2020, 10:32

Prima vizita la medicul stomatolog

Zambetul unui bebelus are puterea sa faca fericit orice persoana careia ii este adresat. Pe masura ce apar si primii dinti de lapte, fizionomia si expresivitatea fetei se modifica in mod surprinzator. Acesta este un moment cand parintii ar trebui sa inceapa sa pregateasca prima vizita pentru cel mic in cabinetul stomatologic. In general recomandarea este in jurul varstei de 1 an, interval ce poate fi extins pana spre 2 ani.

Sa nu asteptam aparitia cariilor!

Cum decurge prima vizita la stomatolog?

Daca este o vizita programata pentru un copil mic fara probleme dentare, prima vizita este mai degraba o intalnire de cunoastere. Copilul face un tur al cabinetulul, se imprieteneste cu medicul si asistenta; daca este dispus, poate sa vada cum se plimba fotoliul in sus si in jos si cum functioneaza diverse “butoane” si pentru cei mai relaxati se poate face chiar o examinare rapida a dintisorilor.
Prima vizita este un moment cand parintele poate sa gaseasca raspunsuri la intrebari legate de:
igiena corecta a dintilor de lapte;
eruptia dentara (ordinea, simptomatologie, metode de alinare a disconfortului);
alimentatie (alimente mai putin recomandate, formula de lapte, alaptare);
obiceiuri vicioase (sugerea degetului, suzeta);
posibile accidente si metode de prim ajutor (fracturi, luxatii, avulsii).

Unde mergem la stomatolog cu copiii?

Orice medic dentist are cunostintele necesare sa trateze copii, dar nu toti au si experienta cu acestia. Putem merge la medicul stomatolog al familiei, la care se trateaza si parintii, daca acesta poate sa ofere servicii optime pentru copil sau putem face o programare la un medic pedodont, un medic dentist care lucreaza predominant cu copii si adolescenti.

Acestia cunosc mai in detaliu cum se dezvolta un copil in functie de varsta si pot face ca prima vizita sa fie o experienta placuta. Si daca manifestarile copilui sunt dictate de anxietate si agitatie, medicul pedodont va fi pregatit sa faca fata unui astfel de comportament.

Cum convingem copilul prescolar sa mearga la stomatolog?

Exemplul personal

Cea mai importanta metoda este cea a exemplului personal. Acasa, noi suntem cei care le aratam cum sa se spele pe dinti si ei ne vad si pe noi facand acest lucru. In fiecare seara si dimineata inainte sa plecam de acasa periajul dintilor trebuie sa faca parte din rutina de ingrijire personala. Mersul la igienizare la fiecare 6 luni este un moment cand am putea sa ii luam si pe cei mici cu noi, sa vada cum colaboram cu medicul dentist, sa stie ca noi avem incredere in el si ca mersul in cabinetul stomatologic este un lucru util pentru sanatatea noastra.

Pregatirea pentru consultatia stomatologica - joaca acasa

Metoda a doua de pregatire pentru consultatie este joaca acasa. Jocul de rol, in care noi si copilul suntem stomatologii si jucariile de plus sunt pacientii, este foarte utila pentru scaderea anxietatii. Putem sa le facem jucariilor consultatii cu oglinda, sa le facem periaje sau sa folosim ata dentara. Sa incercam sa evitam cuvinte cu caracter negativ: durere, sange, extractie. De asemenea poate ajuta sa citim impreuna carti in care personajele merg la dentist. Putem sa discutam pe baza pozelor despre ce vor experimenta si ei atunci cand vor merge la consultatie. Putem sa apelam si la desene animate, dar pe care sa le privim tot impreuna pentru a putea elabora povesti dupa ce le-am vazut.

Programarea consultatiei stomatologice

Al treilea lucru pe care puteam sa il face este sa programam consultatia la o ora din zi cand copilul este odihnit si sa fi mancat inainte. Ii putem oferi ocazia sa isi aleaga el hainele cu care sa imbrace si sa ia cu el o jucarie preferata. Putem sa organizam dupa vizita in cabinet o iesire in parc sau la un loc de joaca si sa ii povestim copilui planurile noastre. De multe ori iesirea in parc este un lucru care sa il motiveze sa fie cooperant si sa lase lucrurile sa decurga rapid la control pentru a ajunge mai repede la joaca.

Aratati ca sunteti relaxat atunci cand sunteti in cabinetul stomatologic

Cat timp sunteti in cabinet incercati sa ramaneti relaxati, pentru ca uneori stresul si anxietatea noastra legata de mersul de dentist este mai vizibila pentru copil decat credem noi, mai ales pentru prescolari si sugari. Daca sunteti vesel si calm transmiteti aceasta stare si copilului.

Incercati sa va incurajati copilul pe parcursul consultatiei prin expresii de tipul: “ Ai facut o treaba foarte buna cand ai stat linistit sa se uite domnul/ doamna doctor!”, ” Ai deschis super mare gura.”, “ Ai vazut ce bine te-ai descurcat sa clatesti singur?”. Indicat ar fi sa evitam critica si chiar lauda excesiva, toate putand distrage atentia copilui de la experienta personala spre parerile si judecatile de valoare ale parintilor.

 

Taguri: