Însă, în ultimii ani, numărul pensionarilor este într-o continuă creștere, în timp ce angajații care contribuie la sistemul public de pensii sunt tot mai puțini. Drept urmare, devine necesară găsirea de soluții complementare care să asigure venituri în plus și, implicit, un trai decent la vârsta pensionării.
Se estimează că această tendință se va menține și în perioada următoare, fapt pentru care trebuie să ne pregătim încă de pe acum ca să avem parte de o bătrânețe liniștită. De aceea, e important să știi din timp ce opțiuni ai ca să-ți suplimentezi veniturile și să-ți păstrezi stilul de viață atunci când nu vei mai lucra. Iată trei modalităţi utile care te vor ajuta să economisești eficient ca să nu ai grija zilei de mâine atunci când vei fi la pensie.
Investiții
Nu este niciodată prea devreme să te ocupi de viitorul tău. Unde crezi că vei fi peste 30 sau chiar 40 de ani? Vei fi reușit să îți atingi toate obiectivele și să te bucuri de o viață decentă? Cu siguranţă este indicat să iei atitudine și să te pregăteşti pentru atunci când pensia de la stat s-ar putea să nu-ți fie de ajuns. O variantă prin care îți poţi ușura trecerea de la salariu la pensie o reprezintă investițiile. Această metodă te poate ajuta să îți asiguri un viitor cât mai confortabil din punct de vedere financiar. De pildă, o formă de investiție o reprezintă achiziționarea unor acţiuni la o anumită companie și încasarea dividendelor. Acestea pot fi virate direct într-un cont bancar de care să te foloseşti doar la pensie.
Depozite pentru economii
În cazul în care consideri că investițiile nu sunt o opţiune potrivită pentru tine, poți opta să economisești cât mai mult din veniturile actuale. Obiectivul este să acumulezi o sumă semnificativă care să te ajute să ai o bătrânețe cât mai liniștită financiar. Potrivit specialiştilor în domeniu, este indicat să pui deoparte pentru pensie 15% din venitul anual. Până la vârsta la care te retragi din activitate ar fi util să strângi 10 venituri anuale, fiind indicat să începi să economisești încă de la vârsta de 25 de ani.
Depozitele sunt o varianta pentru a pune bani deoparte ca să te bucuri de ei la pensie, însă trebuie să reziști tentației de a-i cheltui atunci când ai nevoie de ei.
Pensie privata
O decizie înţeleaptă este ca la bătrânețe să beneficiezi de venituri diversificate, iar acest lucru se poate întâmpla prin aderarea la o pensie privată facultativă. Gândită ca o completare a pensiei publice și a pensiei private obligatorii, aceasta este perfectă pentru toţi cei care vor să își menţină nivelul de trai și când vor ieşi din câmpul muncii. Mai mult, o pensie privată îmbină armonios economisirea cu componenta de investiții asigurată de administratorul fondului de pensie privată facultativă pentru care ai optat, obiectivul fiind creşterea veniturilor pe care le vei avea la vârsta pensionării.
Ai posibilitatea de a alege cu ce suma vrei să contribui, mai ales că, cu cât vei da mai mult acum, cu atât îți va fi mai bine la bătrânețe. Valoarea plătită către pensia privată facultativă poate fi de cel mult 15% din câștigul lunar brut. Această formă de economisire este ideală pentru orice persoană care își doreşte să aibă mai mulţi bani atunci când va fi în vârstă, din surse diversificate. În plus, fondurile de pensii private au structuri mixte și, pe lângă faptul că țin banii în siguranță de-a lungul anilor, îi investesc în instrumente precum titluri de stat, obligațiuni corporative sau acţiuni cotate pe piețe reglementate. În momentul pensionării se garantează că valoarea activului personal va fi cel puțin egală cu suma contribuțiilor nete plătite de beneficiar.
Este puțin probabil să ai o viziune corectă a modului în care va evolua societatea în anii următori, însă o strategie de economisire corectă te va ajuta să faci față oricărei situaţii și să ai siguranţa că vei beneficia de anumite venituri în momentul pensionării.