3 motive să consumi ceaiuri de plante

Author: Diana Tilă

Ceaiurile de plante sunt recunoscute de secole pentru beneficiile lor terapeutice și efectele pozitive asupra sănătății. Pe lângă faptul că sunt o sursă naturală de antioxidanți, vitamine și minerale, ceaiurile din plante pot contribui nu doar la îmbunătățirea sănătății, ci și la alte aspecte din viața cotidiană. Iată care sunt principalele 3 motive să consumi ceaiuri de plante.

1. Consumă ceaiuri de plante pentru beneficiile oferite

Unul dintre cele mai apreciate beneficii ale consumului de ceaiuri de plante este impactul lor pozitiv asupra sănătății. Acestea sunt renumite pentru proprietățile lor curative, având capacitatea de a ameliora o serie de probleme de sănătate. Ceaiurile de plante pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, reducerea stresului, consolidarea sistemului imunitar și promovarea somnului. [1] În plus, multe dintre acestea sunt bogate în polifenoli, esențiali pentru protejarea organismului împotriva daunelor celulare [1].

La fel de important este și faptul că ceaiurile de plante contribuie eficient la procesul de hidratare al organismului. [1] Desigur, apa pură rămâne cea mai bună opțiune pentru hidratare, însă ceaiurile de plante sunt o alternativă excelentă. Pot fi consumate calde sau reci, în funcție de sezon, asigurând aportul de electroliți necesar zilnic.

Un alt avantaj al ceaiurilor de plante este faptul că majoritatea dintre ele nu conțin cofeină (excepție făcând anumite tipuri de ceai, precum cel negru sau verde). Spre deosebire de cafea, de exemplu, infuziile din plante pot fi consumate oricând în cursul zilei sau al nopții, fără a perturba somnul sau a cauza agitație.

2. Alege să bei ceaiuri de plante datorită diversității de gusturi și arome

A alege să bei ceaiuri de plante poate fi o experiență plăcută și sănătoasă, datorită diversității de gusturi și arome pe care le oferă. Fiecare dintre opțiuni are un gust unic, care poate varia de la dulce și floral, până la amar sau condimentat. Totodată, unele plante pot fi chiar combinate pentru a crea amestecuri de infuzii personalizate. De exemplu, ceaiul de mentă se potrivește perfect cu cel de ghimbir, creând un amestec cu un gust revigorant, ideal pentru a începe ziua.

Prepararea în sine a ceaiului de plante este un proces flexibil. Intensitatea gustului poate fi ajustată prin modificarea timpului de infuzare sau prin adăugarea de condimente, fructe, lâmâie sau miere. De exemplu, un ceai de hibiscus poate fi îndulcit cu miere și îmbogățit cu felii de portocale, pentru a-i intensifica aroma și pentru a-l face mai plăcut și pentru a adăuga beneficii suplimentare pentru sănătate.

În ceea ce privește accesibilitatea, ceaiurile de plante sunt de obicei ușor de găsit și la prețuri accesibile. Există o varietate mare de ceaiuri disponibile, fie în magazinele de specialitate și farmacii, fie în supermarketurile obișnuite. Această diversitate permite fiecăruia să își descopere și să se bucure de gusturile și aromele preferate.

3. Folosește momentul servirii ceaiului ca prilej de socializare

Ceaiul a fost dintotdeauna, mai mult decât o simplă băutură. În multe culturi, consumul acestei băuturi este un moment important de socializare, de aducere a oamenilor împreună. De la ceremoniile de ceai japoneze și chinezești, până la tradiționalele ceainării englezești, servirea acestora a reprezentat un prilej de a împărtăși povești și de a te bucura de compania celorlalți.

Dincolo de acestea, ritualurile și tradițiile de servire a ceaiului sunt fascinante și pot oferi oportunități unice de învățare și de aprofundare culturală. În Japonia și China, de exemplu, ceremoniile de ceai sunt elaborate și pline de simboluri, în timp ce în Anglia, „5 o'clock tea”, adică ceaiul servit după-amiază este un eveniment social important.

De asemenea, ceaiul, cu aromele sale variate și calmante, are puterea de a crea o atmosferă relaxantă, propice pentru conversații liniștite. Chiar și procesul de preparare și savurare a unei cești de ceai poate deveni un ritual de relaxare, care poate fi împărtășit cu prietenii și familia.

În funcție de ceaiul de plante pe care preferi să-l servești, recomandăm respectarea dozelor zilnice recomandate. Totodată, înainte de a include un nou ceai în dieta zilnică, informează-te cu privire la contraindicațiile sale.

Surse:

  1. Olukiran, Toni. “The Key Benefits of Herbal Teas.” Allplants.com, allplants, 30 Sept. 2020, allplants.com/blog/lifestyle/the-key-benefits-of-herbal-teas. Accessed 30 Oct. 2024.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.