3 obiceiuri zilnice care te vor ajuta să ai dinți sănătoși pentru mai mult timp

Author: Madalina Maftei

Zâmbetul frumos și dinții curați sunt o carte de vizită pentru oricine.

De aceea îngrijirea zilnică se poate vedea în zâmbetul pe care îl oferi. Pentru multe persoane igiena zilnică este o practică automată încât nu se mai gândesc atât de mult la asta. Periajul și folosirea aței dentare reprezintă fundația sigură a sănătății dinților, la fel de importantă ca îngrijirea corporală. Însă pe lângă bază, este necesar controlul de rutină periodic și dacă este cazul aplicarea diverselor tratamente, albire, îndreptare cu aparat dentar invizibil sau clasic și altele.

Cum arată o rutină de igienă ideală

1.Perierea dinților: de două ori pe zi sau după fiecare masă, însă nu oricum. Ci minim două minute și recomandat este 30 de secunde în fiecare cadran al gurii. Există modele de periuțe care au temporizator și care pot fi setate cu sunet pentru a ști când să mergi mai departe în altă zonă a gurii. Nu aplica forță prea mare pentru a nu răni gingiile sau în cazul în care porți aparat dentar. Unghiul cel mai bun pentru periaj este de 45 grade raportat la dinte iar periajul să fie de sus în jos și din față spre spate și înainte și înapoi pe vârfurile plate. Asigură-te că acoperi toate suprafețele și că folosești perii cu dinți moi și pastă de dinți aleasă cu grijă. Desigur îngrijirea este recomandată și în cazul purtării de proteze dentare dar rutina în acest caz este diferită.

2.Ața dentară: este recomandată folosirea după fiecare periaj, însă mai ales noaptea înainte de a merge la culcare. Aceasta elimină și resturile care se pot ascunde între dinți, încât curățarea să fie mai eficientă. Folosește suficient ață pentru a avea o porțiune curată pentru fiecare dinte. Există și dispozitive mici care oferă ușurință în curățare.

3.Clătește cu apă de gură: ultimul lucru de făcut după perierea bine a dinților și folosirea aței dentare este clătirea cu apă de gură. Alege o aromă care să îți placă și îți va fi mai ușor să o folosești regulat. Această simplă acțiune ajută la curățarea eventualelor resturi plus bacterii și lasă gura complet reîmprospătată.

Cum știi că faci ce trebuie

Dacă vrei și mai mult ar fi bine să cureți și limba, pentru că este la fel de importantă, aici acumulându-se bacterii la fel ca pe dinți. Există periuțe care au pe spate perișori speciali pentru limbă, iar în timp vei vedea diferența.

Fiecare persoană e diferită deci și rutina zilnică va arăta diferit, în funcție de vârstă, stil de viață, program și altele. Unele vor arăta la fel, cum sunt periajul, controalele, etc, dar altele referitoare la tipul de pastă de dinți, consumul anumitor elemente sau altele, vor fi diferite.

Dar vei ști că procedezi corect când vei simți gura proaspătă și sănătoasă și respirație plăcută

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.