Timp de 40 de zile, creștinii trebuie să renunțe la alimente precum: carne, lapte, ouă, iaurt, unt și pește. Pentru a trece de perioada Postului de Paște 2023, oamenii caută rețete de post, iar acestea sunt câteva deserturi pe care puteți să le mâncați în această perioadă.
3 rețete de dulciuri de post
Postul Paștelui este cel mai aspru și mai lung post din anul bisericesc, ținând 40 de zile, până la Învierea Domnului, ce se celebrează la data de 16 aprilie 2023. În 2023, Postul Paștelui la ortodocși va începe pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie. La catolici, acesta va ține de pe 22 februarie până pe 8 aprilie.
Chec de post cu lămâie, cocos și mac
Ingrediente:
- 330 de grame faina
- 50 de grame amidon
- 1 plic de praf de copt
- 1 vârf de cuțit de sare
- 200 de grame zahar tos
- 2 linguri de nucă de cocos
- 200 ml lapte vegetal
- 50 ml apă minerală
- 120 ml ulei
- 1 linguriță pastă de vanilie
- 1 linguriță oțet
- coaja rasa de la 1 lămâie
- 30 ml suc lămâie
- 30 de grame semințe de mac
Mod de preparare:
Într-un bol se pun cele 330 de grame de făină, iar peste aceasta adăugăm amidonul, zahărul, praful de copt, sarea, nuca de cocos, urmând să le amestecăm. În alt bol trebuie să omogenizăm laptele vegetal alături de apa minerală, oțetul, uleiul și pasta de vanilie. După ce amestecăm bine a doua compoziție, turnăm ingredientele lichide peste cele solide și amestecăm foarte bine după care se adaugă coaja de lămâie și semințele de mac.
După ce compoziția este amestecată foarte bine, o vom tuna într-o tavă de cozonac sau chec, în care punem hârtie de copt. Amestecul se pune la cuptor pentru 50 de minute la 180 de grade.Pentru a îl face și mai gustos puteți amesteca într-un bol zahăr pudră cu zeama unei lămâi, amestec pe care îl puneți peste chec după ce îl scoateți din cuptor.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Eclipsa de soare din 20 aprilie 2023: Ce efect are asupra noastră acest fenomen astronomic
Prăjitură de post cu nucă de cocos și vișine
Ingrediente:
- 300 de grame faina
- 50 de grame nuca de cocos
- 1 plic de praf de copt
- 180 de grame de zahăr pudră
- 100 ml de ulei
- 200 ml de lapte vegetal
- 1 linguriță oțet
- 1 linguriță esență de vanilie
- 100 grame de vișine, de preferat fără sâmburi
Mod de preparare:
Pentru a pregăti această prăjitură va trebui să punem vișinele la scurs, cu câteva ore înainte de a pregăti restul compoziției. Primul pas pe care îl vom face este să preîncălzim cuptorul, la 180 de grade. După aceea putem să amestecăm ingredientele solide într-un bol, mai exact făina, praful de copt, nuca de cocos și zahărul pudră. În alt bol adăugăm uleiul, laptele vegetal, oțetul și esența de vanilie și le amestecăm până se omogenizează foarte bine.
Următorul pas este să turnăm compoziția lichidă peste compoziția solidă, urmând să amestecăm bine. Puneți în tavă hârtie de copt, urmând să adăugați aluatul și vișinele. Tava se pune în cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade sau până când compoziția nu se lipește de scobitoare.
Citește și: Cele mai delicioase rețete de post cu spanac: Trei feluri de mâncare pentru această perioadă
Budinca cu cacao
Ingrediente:
- 500 ml de lapte de cocos
- 200 de grame de zahar
- 25 de grame de făină
- 25 de grame de amidon
- 10 grame de pudră de cacao neagră
- 1 pachet de zahăr vanilina
- fructe de pădure
Mod de preparare:
Într-un bol amestecăm făina cu amidonul și pudra de cacao, le amestecăm după care adăugăm 100 ml de lapte de cocos. Această compoziție se amestecă astfel încât să nu fie cocoloașe. Într-o oală încălzim laptele de cocos, adăugând zahărul și zahărul vanilat, după ce acestea s-au omogenizat, adăugăm compoziția în bolul cu ingredientele solide și se amestecă. Amestecul se pune la fiert, amestecând continuu până se îngroașă și obținem budinca. După ce le turnăm în alte containere, se pot adăuga fructe de pădure.
Citește și: Săptămâna Patimilor 2023: Ce sunt Deniile și ce reprezintă fiecare zi din Săptămâna Mare?
Surse: divainbucatarie.ro