An de an, odată cu schimbarea anotimpurilor, milioane de oameni din întreaga lume se confruntă simptomele gripei și ale răcelii, minore, ce-i drept, care nu trebuie lăsate la voia întâmplării.
Deși gripa și răcelile sezoniere sunt destul frecvente la început de primăvară, simptomele ne afectează starea de spirit, productivitatea și calitatea vieții, în general. Chiar dacă spălatul pe mâini este un imperativ, nu strică să purtăm masca de protecție și să limităm contactul cu persoanele infectate.
Sistemul nostru imunitar funcționează neîncetat pentru a ne proteja corpul de agenții patogeni, inclusiv virusurile și bacteriile responsabile de gripă și răceli. În acest efort continuu, dieta joacă un rol fundamental, care se traduce prin ”combustibilul” necesar pentru a menține și stimula funcția imunitară.
Cercetările științifice din ultimele decenii au identificat câțiva nutrienți și suplimente care ne sunt de mare ajutor în prevenirea și gestionarea infecțiilor respiratorii - vitamina C, vitamina D și zincul.
Vitamina C
Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, are un rol vital în susținerea sistemului imunitar și în lupta împotriva infecțiilor respiratorii, precum gripa și răceala. Pe lângă faptul că acționează ca antioxidant puternic, care combate stresul oxidativ și protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, oferă un grad mai mare de rezistență organismului în fața agenților patogeni.
În primul rând, vitamina C sprijină producția leucocitelor, celulele albe din sânge. Această vitamină îmbunătățește capacitatea fagocitelor de a ingera și distruge microorganismele patogene, în timp ce susține și procesul de diferențiere și proliferare a limfocitelor, pentru un răspuns imun mai eficient. În egală măsură, vitamina C contribuie la reducerea duratei și a severității simptomelor răcelii.
Printre sursele naturale de vitamina C se numără citricele (portocale, grapefruit), kiwi, mango, căpșuni, ardei roșii și verzi, broccoli, varza de Bruxelles și pătrunjelul. Pentru a-ți maximiza aportul de vitamina C poți apela la diverse suplimente alimentare, pe care să le administrezi în funcție de funcție de vârstă, sex și condiții medicale (cum ar fi sarcina sau alăptarea).
Pentru adulți, doza zilnică recomandată este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați. Dar pentru a preveni sau trata răcelile, unii specialiști recomandă până la 1000 mg pe zi, distribuite în mai multe doze pentru a maximiza absorbția. Chiar dacă ești pe punctul de comanda vitamina C pulbere nu ar strica să ceri părerea medicului, astfel încât doza să fie ajustată în funcție de nevoile pe care le ai.
Vitamina D
Vitamina D ("vitamina soarelui") îți asigură oase sănătoase, dar este de mare ajutor și în funcționarea optimă a sistemului imunitar. Cercetările au demonstrat că vitamina D are capacitatea de a activa celulele imunitare și de a regla producția de citokine, molecule esențiale în răspunsul imun. Un nivel adecvat de vitamina D în organism reduce infecțiile respiratorii, inclusiv gripa și răceala, prin întărirea barierei mucoase și răspunsul imun echilibrat.
Deși expunerea la soare poate ajuta la sinteza vitaminei D, atunci când acest lucru nu este posibil se recomandă administrarea unui supliment alimentar, a cărui dozaj să se situeze între 800 și 2000 UI pe zi.
Zinc
Zincul este un alt mineral care influențează sistemul imunitar. Acesta este implicat în dezvoltarea și funcționarea normală a limfocitelor T și celulelor Natural Killer (NK), care împiedică multiplicarea virusurilor și a bacteriilor în organism.
Zincul poate fi găsit în carne, pește, semințe de dovleac și leguminoase, dar nu tot timpul mineralul este absorbit de organism. Când acest lucru se întâmplă se recomandă suplimentele
de gluconatul sau acetatul de zinc, care pot fi folosite și ca măsură preventivă sau terapeutică. Doza zilnică recomandată pentru adulți este de 8-11 mg, dar în perioadele de boală dozele pot fi temporar crescute sub supravegherea medicului.
Sursa foto: www.biosano.ro