Valurile se întorc în direcția consumatorilor. Noile schimbări pe piața consumatorilor bazate exclusiv pe preferințele acestora au luat amploare în industria de retail, în special în comerțul electronic, deoarece experiențele personalizate sunt acum parte integrantă a călătoriei clientului.
Într-un context mai larg, în 2023, personalizarea va consta mai mult în faptul că brandurile își vor adapta campaniile de marketing în funcție de nevoile clienților, vor deveni flexibile și vor lăsa interesele utilizatorilor să dicteze comportamentul pe piață.
Comercianții cu amănuntul adoptă rapid tehnologii de personalizare pentru a se alinia la influența consumatorilor pe piață. Potrivit Statista, veniturile globale estimate ale software-ului de personalizare și optimizare a experienței clienților vor depăși 9 miliarde de dolari. Aceste cheltuieli preconizate pentru tehnologia de personalizare reafirmă și mai mult posibilitatea unei experiențe omnichannel mult îmbunătățite.
Acestea fiind spuse, linia de bază a personalizării implică în continuare experiența consumatorului. Este esențial să rămâi în fața acestei tendințe pentru a lua decizii în cunoștință de cauză. Așteptați-vă ca următoarele trei tendințe de personalizare să aibă un impact în 2023.
1. Inteligența artificială ocupă un loc central
Doar o mână de branduri de retail de top, precum Amazon, eBay, Drinks și Alibaba, au ajuns mai devreme la petrecerea cu inteligență artificială și au adaptat-o la călătoria clienților lor.
De exemplu, eBay are Shopbot, un asistent personal care îi ajută pe consumatori să găsească cele mai bune oferte. Mulți comercianți cu amănuntul se urcă în trenul IA, 96% dintre respondenții la un sondaj PwC 2022 indicând că intenționează să implementeze IA în operațiunile lor de afaceri.În plus, nu va fi o surpriză să vedem cum companiile folosesc AI în recunoașterea facială pentru a oferi clienților o experiență omnichannel fără cusur. Un bun caz de utilizare este AI care utilizează datele din tehnologia de recunoaștere facială pentru a recomanda produse utilizatorilor pe baza atributelor faciale ale acestora.
În prezent, se preconizează că piața de recunoaștere facială va crește până la 12,67 miliarde de dolari până în 2028- și, în acest moment, deja prinde contur în comerțul cu amănuntul.
2. Datele private devin norma
Personalizarea va lua o întorsătură în bine în 2023, cu legi mai stricte privind colectarea datelor consumatorilor.
Pentru context, noua actualizare de confidențialitate ATT de la Apple permite utilizatorilor să decidă dacă doresc să le fie urmărite activitățile. Drept urmare, agenții de publicitate nu pot folosi datele consumatorilor pentru a rula reclame reorientate fără aprobarea acestora. Inițiativele Apple în materie de confidențialitate se răsfrâng deja asupra agenților de publicitate, Meta (fostul Facebook) suferind, conform rapoartelor, o pierdere de aproximativ 10 miliarde de dolari.
Între timp, companiile care nu pot utiliza datele de la terți au acum un gol care trebuie să fie umplut. Această evoluție ridică datele de la prima parte în poziția de ancoră pentru personalizare- și mulți agenți de marketing le adoptă deja. Datele first-party sunt colectate direct de la clienți prin intermediul experiențelor lor pe site sau în aplicație.
Un caz rapid de utilizare a datelor de primă parte include utilizarea punctelor de date privind modelele de cumpărături, preferințele de produse, locația și istoricul cumpărăturilor ca identificatori cheie atunci când se personalizează interacțiunile cu utilizatorii.
Scopul datelor first-party este pur și simplu de a obține o perspectivă precisă asupra comportamentului clienților pentru a înțelege mai bine de ce, cum și ce motivează procesul lor de luare a deciziilor. În acest fel, clienții beneficiază de o experiență personalizată fără a renunța la informațiile lor private.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
3. Loialitatea față de marcă depășește granițele
Nu este o noutate faptul că afacerile cresc și obțin mai multe venituri prin păstrarea clienților existenți față de achiziționarea de noi clienți, ceea ce face ca pierderea și păstrarea clienților să fie o afacere importantă. Personalizarea tradițională nu poate funcționa decât pentru o perioadă limitată de timp înainte ca clienții să găsească o ofertă mai bună în altă parte- schimbarea de comportament din timpul pandemiei dovedește acest lucru.
Pe de altă parte, transformarea clienților în parte a mărcii duce personalizarea la un nou nivel. Clientul mediu nu caută reduceri. Ei doresc un program bazat pe recompense care să se alinieze nevoilor lor sau pentru o cauză bună. Într-un studiu recent, 90% dintre consumatori spun că ar alege probabil un comerciant cu amănuntul la care dețin un abonament de fidelitate premium în locul unui alt comerciant care oferă prețuri mai mici.
Companii precum Amazon au fost primii care au condus trenul loialității de marcă. Amazon Prime, de exemplu, personalizează întreaga experiență de cumpărături pentru clienți cu lucruri precum transportul gratuit și rapid, oferte speciale și un sistem de recompense bazat pe puncte.
Această tendință abia acum prinde contur, dar comercianții cu amănuntul se îndreaptă deja spre adăugarea de atingeri personale și spre modernizarea programelor de fidelizare a mărcii. Scopul este de a menține clienții implicați și de a-i face să simtă că fac parte dintr-o comunitate de încredere.
Concluzie
Aceste tendințe de personalizare au ca scop îmbunătățirea experienței clienților în fața și în spatele afacerii dumneavoastră. În timp ce unele pot fi dificil de implementat, este esențial să permiteți alternative posibile pentru a vă adapta la peisajul în continuă schimbare al pieței de consum.
Citește și: Directorii IT împărtășesc strategii pentru tendințele digitale în 2023
Citește și: Securitatea digitala si directorii de informatie in 2023
Citește și: Previziuni cibernetice pentru 2023+- Nu va fi usor!