3 tipuri de plăcintă cu brânză. Unele rețete sunt vechi de peste 100 de ani

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 20 iul 2022, 00:15
Plăcinta cu brânză, preparatul fin al copilăriei
Sursa: unsplash.com

Plăcinta cu brânză poate fi preparată în foarte multe feluri, iar unele rețete au și peste 100 de ani vechime. Noi vă dezvăluim 3 rețete, extrem de gustoase, care pot fi servite ca aperitiv sau ca desert.

Plăcintele cu brânză fac parte din categoria preparatelor tradiționale, iar rețetele au fost transmise din generație în generație, de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, există rețete de plăcintă cu brânză care sunt vechi de peste 100 de ani. 

Plăcinta cu brânză, preparatul fin al copilăriei

Cu toții ne aducem aminte cu drag de plăcintele făcute de bunici sau de mame, pe vremea când eram copii. Dintre aceste rețete, plăcinta cu brânză parcă este cea mai apropiată de sufletul nostru. Probabil și pentru că se poate face atât cu brânză dulce și cu stafide, cât și cu brânză sărată. 

Plăcintă cu brânză sărată- rețeta clasică

Ca să obțineți o plăcintă cu brânză ca la mama acasă, bineînțeles că trebuie să preparați singure și foile. De fapt, frăgezimea acestora dau gustul minunat al plăcintei .  Ingrediente pentru foi:

  • 500 gr făină
  • 50 ml ulei
  • 250 ml apă
  • 10 gr drojdie
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 400-500 gr telemea
  • 3 ouă
  • 3 linguri de iaurt sau de smântână
  • ceapă verde sau mărar

Mod de preparare:

Amestecați toate ingredientele pentru foile de plăcintă și lăsați aluatul să dospească, pentru aproximativ o oră. Între timp, pregătiți și umplutura. Trebuie doar să amestecați ingredientele într-un castron. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pe masa tapetată cu făină, întindeți aluatul și împărțiți-l în două sau în 3 părți egale, în funcție de cât de subțiri vreți să fie foile. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, puneți o foaie, apoi umplutură și tot așa, până terminați compozițiile. Băgați tava în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ o oră. 

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Plăcinta cu brânză dulce este desertul preferat al tuturor, mai ales pentru că ne aduce aminte de copilărie.  Ingrediente pentru aluat:

  • 300 gr făină
  • 200 gr unt
  • două ouă
  • 100-150 gr zahăr
  • un plic de praf de copt
  • un praf de sare
  • două linguri de smântână

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 gr brânză dulce
  • două ouă
  • 100 gr zahăr
  • un plic de zahăr vanilat
  • o lingură de smântână
  • 150 gr stafide
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 150-200 gr zahăr pudră (pentru decor)

Mod de preparare:

Făina, zahărul, praful de copt și sarea se amestecă foarte bine într-n castron. Separat, mixați untul cu ouăle bătute și cu smântâna și apoi turnați-le peste ingredientele uscate. Aluatul obținut trebuie să fie mai tare și să poată fi întins cu făcălețul. 

Înainte de a întinde foile, aluatul trebuie să stea la frigider pentru o oră. Între timp, pregătiți umplutura. Într-un vas, puneți brânza dulce, scursă bine, ouăle bătute, zahărul, zahărul vanilat, smântâna, coaja rasă de lămâie și stafidele și amestecați. 

Pe masa tapetată cu făină, întindeți aluatul în două foi egale. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, puneți o foaie, apoi umplutura și deasupra cealaltă foaie. Băgați tava în cuptorul preîncălzit pentru o oră. La final, pudrați plăcinta cu zahăr pudră. 

Plăcintă turnată cu brânză și vișine, un desert spectaculos

Pe lângă cele două rețete clasice de plăcintă cu brânză, cea cu brânză sărată și cea cu brânză dulce și stafide, astăzi vă mai dezvăluim o rețetă absolut delicioasă. Este vorba despre plăcinta turnată cu brânză și cu vișine. Sună bine, nu-i așa?

Ingrediente pentru blat:

  • 4 ouă
  • un praf de sare
  • 250 g zahăr
  • 13 linguri ulei
  • 13 linguri lapte
  • esență de vanilie
  • 400 g făină
  • un plic de praf de copt 

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300 g vișine
  • 500 g brânză de vaci fără sare și puțin mai tare
  • 200 g zahăr
  • 3 ouă
  • esență de rom
  • 50 g griș

Mod de preparare: Într-un castron, mixați ouăle cu zahărul și cu praful de sare. După ce obțineți o spumă, adăugați treptat uleiul, laptele, esența de vanilie și făina amestecată cu praful de copt. Omogenizați foarte bine toate aceste ingrediente. 

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, turnați jumătate din aluat și puneți peste el o parte din vișine. Băgați tava la cuptorul preîncălzit și lăsați-o până când veți observa că blatul este aproape copt. 

Umplutura se prepară astfel: dați brânza prin răzătoare și amestecați-o cu zahărul, cu ouăle, cu grișul, cu esența de rom și cu încă o parte din vișine. 

Turnați umplutura peste blatul din cuptor, puneți deasupra și restul vișinelor, iar la final turnați și cealaltă parte din aluat. Băgați din nou plăcinta la cuptor, până trece testul cu scobitoarea.