3 trucuri inteligente pentru maximizarea spațiului în apartamente mici 

Author: Ana Filip
Actualizat: 08 iul 2024, 15:08

Amenajarea unui apartament mic vine cu o serie de provocări referitoare nu doar la dimensiunea acestuia, ci mai ales la modul său de configurare. De regulă, aspectul cel mai important pe care trebuie să îl ai în vedere este folosirea cât mai eficientă a spațiului.

Pentru a te bucura de un interior practic și funcțional, dar și plăcut din punct de vedere estetic este important să ții cont de criterii referitoare la modul de amplasare a obiectelor de mobilier, dar și a felului în care poți profita din plin de anumite elemente structurale ale casei. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să optimizezi spațiul din apartamentul tău și să folosești inteligent fiecare metru pătrat pe care îl ai la dispoziție!

3 trucuri pentru maximizarea spațiului în apartamente mici

· Alege cu atenție tipul de mobilier potrivit

În amenajarea unui apartament mic, unul din principalele aspecte pe care trebuie să pui accent este funcționalitatea și modul de organizare a fiecărei încăperi. Pentru a profita din plin de spațiul avut la dispoziție, este important să alegi mobilier cu scop cât mai funcțional și care, în același timp, să nu ocupe mult loc.

De exemplu, pentru living, dormitor sau camera copiilor poți opta pentru o canapea extensibilă care poate fi ridicată pe timp de zi pentru a avea la dispoziție mai mult spațiu util în cameră. Poți găsi chiar și birouri în variantă extensibilă, care pot fi folosite doar la nevoie. Alte piese practice, multifuncționale sunt o măsuță de cafea sau o comodă prevăzute cu locuri de depozitare, unde poți păstra la îndemână obiectele mici de care ai nevoie.

Un alt aspect de care să ții cont este să alegi piese care vor face ca spațiul să pară cât mai aerisit. Renunță, de exemplu, la mobilierul masiv, care se sprijină direct pe podea, în favoarea unuia cu picioare subțiri, înguste. Indiferent dacă este vorba de dulapuri, fotolii, o vitrină sau chiar chiuveta din baie, astfel de alegeri vor face ca spațiul să pară mai deschis și mai luminos.

· Profită eficient de înălțimea pereților

Un aspect adesea neglijat în amenajarea apartamentelor mici este folosirea optimă a spațiului vertical. În acest caz, pentru dulăpioarele din baie sau living optează, de pildă, pentru piese compacte, amplasate cât mai aproape de tavan. Renunță în aceste cazuri la obiecte mici, plasate aleatoriu pe pereți, cum ar fi cabine de baie de dimensiuni mici sau tablouri micuțe pe pereți. Acestea vor face doar ca spațiul să pară mai dezorganizat decât ar putea fi în realitate.

Alte piese de mobilier înalte și înguste sunt de exemplu dulăpioarele cu deschidere în lateral față de cea frontală, care necesită un loc mai mic pentru manevrare. Le poți folosi cu succes în bucătărie sau baie, pentru a profita de fiecare metru pătrat nefolosit.

· Renunță la o simetrie prea riguroasă în amenajare

Simetria și echilibrul reprezintă un aspect esențial în design, dar mobilierul și accesoriile amplasate simetric față de o linie centrală imaginară își au locul, mai degrabă, într-o casă sau o încăpere de dimensiuni mai mari.

Într-un apartament mic, o idee mai puțin obișnuită, dar care te va ajuta în amenajare este să aranjezi piesele de mobilă mai degrabă pe baza funcționalității lor. Mai precis, încearcă să creezi mici oaze practice în încăperile precum living sau bucătărie. De exemplu, poți alcătui o zonă de socializare formată din canapea și fotolii în camera de zi, sau o zonă de servire a mesei în dining, în jurul cărora să plasezi apoi alte obiecte decorative sau de mobilier mai mici.

La fel, tablourile dispuse asimetric pe perete, ori cu rame de diferite dimensiuni sau formate, vor crea un efect mai interesant decât dacă optezi pentru o dispunere prea riguroasă, simetrică a lor.

Acestea sunt doar câteva dintre trucurile de design care te vor ajuta să profiți din plin de spațiul avut la dispoziție, chiar dacă este vorba despre un apartament mic. Ține cont de aceste recomandări și bucură-te de tot confortul dorit în locuința ta!

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.