3 trucuri prin care imbunatatesti atentia copilului tau

Author: B.M.

Copiii sunt plini de energie. Le este foarte greu sa stea linistiti mai mult timp si sa se concentreze pe lucruri mai putin interesante, cum ar fi temele.

Din fericire, ii poti ajuta sa fie mai atenti in timpul studiului, dar fara sa ii presezi, pur si simplu aplicand cateva trucuri simple.

Daca micutul tau nu prea este atent la ore sau in timpul lectiilor particulare, nu ai motive de ingrijorare. Este normal ca un copil sa fie plin de energie si sa vrea sa exploreze, sa fie cat mai activ, sa se plictiseasca destul de repede de o activitate. Structura lui psihica este diferita de-a unui adult, de aceea ii este mai greu sa se concentreze timp indelungat pe un subiect care nu i se pare foarte interesant.

Un rol esential pe care il are educatorul sau invatatorul este acela de a-i arata celui mic tehnici simple si distractive, prin care va deprinde cum sa fie mai atent si sa se concentreze fara sa depuna un efort deosebit. Si parintii pot ajuta, aplicand cateva dintre trucurile prezentate mai jos:

1. Incearca jocuri de atentie

Una dintre cele mai bune metode prin care poti ajuta copilul sa-si imbunatateasca atentia este prin jocuri speciale. Tine departe de copil tabletele sau telefoanele mobile, pentru ca aceste gadgeturi ii distrag atentia si joaca-te cu micutul tau folosind jucarii clasice.

Spre exemplu, poti incerca diferite jocuri de tip integrame sau puzzle, cu imagini, numere sau cuvinte, in functie de varsta copilului. Tot in aceasta categorie intra jocurile cum este „statuia”, in care copilul trebuie sa se opreasca brusc din activitate si sa ramana un timp complet nemiscat. Sau ii poti cere micutului sa accepte un experiment si sa vada cat timp poate sa stea pe un scaun fara sa se miste.

Educatorii recomanda si folosirea unor enciclopedii ilustrate, care ii ajuta pe copii sa retina mai usor si intr-un mod mai placut informatii despre animale, evenimente istorice, date geografice, planete sau alte subiecte. De mare ajutor pot fi niste carti educative pentru copii, deoarece la o varsta frageda invatarea are loc mult mai repede si mai usor prin observarea lucrurilor, nu prin simpla memorare abstracta.

2. Asigura-i mediul potrivit de invatare

Cei mai multi copii au nevoie de un ambient linistit pentru a se putea concenta, dar altii se simt mai bine intr-un mediu foarte dinamic. De aceea, e foarte important sa afli ce fel de mediu prefera copilul tau si sa incerci sa-i asiguri aceste conditii atunci cand trebuie sa se concentreze.

Daca se descurca mai bine atunci cand in camera se aude un fundal muzical, spre exemplu, pune-i muzica in timp ce isi face temele. Si o lumina ambientala placuta, relaxanta, poate fi de ajutor.

Tot legat de mediul in care studiaza copilul, e bine sa aiba totul la indemana: creioane, carti, caiete. In acest fel nu se va intrerupe prea mult timp din activitate ca sa caute diferite obiecte.

3. Lasa-i timp pentru odihna si miscare

Activitatea fizica este esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea unui copil. Aici includem sportul pe care cel mic il face din pasiune (inot, tenis sau fotbal), dar si jocurile active, in aer liber, alaturi de alti copii, care presupun un consum mare de energie.

La fel de importanta este si odihna, astfel incat trebuie sa te asiguri ca micutul doarme suficient noaptea si chiar si la pranz, daca simte nevoia. Cand oboseste sau spune ca s-a plictisit, lasa-i timp sa se relaxeze, sa faca pauze, pentru ca astfel se va putea concentra mai bine.

Este simplu sa-l ajuti pe copilul tau sa se concentreze si sa invete mai usor. Cu rabdare, preocupare si dragoste din partea ta, micutul se va descurca din ce in ce mai bine si in timp nu va mai avea probleme legate de atentie.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.