30 noiembrie 2023, zi liberă de la stat: Cine a fost Sfântul Andrei și de ce este atât de important pentru români

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 nov 2023, 18:45

Când s-a proclamat ca data de 30 noiembrie să fie liberă

Sursa: digi24.ro

Anul 2023 le-a adus angajaților 15 zile libere de la stat, iar una dintre acestea este la data de 30 noiembrie, când este pomenit Sfântul Andrei.

Românii se bucură în anul 2023 de 15 zile libere de la stat, iar anul următor vor avea 17 zile libere. Următoarea zi liberă pe care românii o vor petrece cu cei dragi va fi la data de 30 noiembrie, atunci când este celebrat Sfântul Andrei.

Câte zile sunt libere în mini-vacanța de Sfântul Andrei

30 noiembrie 2023 este o dată importantă pentru români, fiind celebrat Sfântul Andrei, ce este considerat Ocrotitorul României.

Această zi este trecută pe lista sărbătorilor legale, angajații beneficiind de o zi liberă pe care să o petreacă alături de persoanele iubite, alăturându-se astfel celor 14 zile în care românii au liber de la locul e muncă din partea statului.

Sfântul Andrei este pomenit la data de 30 noiembrie, ce pică într-o zi de joi, urmând ca la data de 1 decembrie să fie sărbătorită Ziua Națională a României, iar cu această ocazie, românii vor beneficia de o nouă zi liberă.

Românii se vor bucura astfel de două zile libere din partea statului cu ocazia celebrării Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României, ce vor fi continuate de cele două zile de weekend, sâmbătă și duminică, fiind astfel o mini-vacanță de patru zile.

Până la finalul anului 2023, angajații mai au parte de două zile libere în afară de cele de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României, mai exact la data de 25 decembrie, când se sărbătorește Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau Crăciunul și data de 26 decembrie 2023, atunci când este a

doua zi de Crăciun, zi ce pică marțea.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine a fost Sfântul Andrei

Sfântul Andrei a făcut parte din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, iar în tradiția Bisericii Ortodoxe, acesta este cunoscut ca fiind „Cel Întâi Chemat". Acesta s-a născut în Betsaida, într-un mic oraș ce se afla în apropierea lacului Ghenizaret din Galileea, iar acesta avea un frate, mai exact pe Petru, ce a devenit și acesta Apostol al lui Iisus.

Înainte ca Sfântul Andrei să fie ales ca Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, acesta a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar chiar în a doua zi după botezul Sfântului Andrei, Ioan Botezătorul a spus:  „Iată

Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”  (Ioan 1, 29). Astfel, Andrei l-a lăsat pe Ioan și l-a urmat pe Iisus spunându-i fratelui său Petru ”Am găsit pe Mesia!”. 

Cum Sfântul Andrei a fost unul dintre cei mai de încredere Apostoli ai lui Iisus, acesta a fost și martorul faptelor sale pline de minune, iar atunci când Iisus a Înviat a fost momentul în care credința Sfântului Andrei a fost mai puternică ca niciodată.

Sfântul Andrei a plecat în întreaga lume pentru a predica Evanghelia, ajungând astfel în Asia Mică, dar și în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră. Acesta și-a petrecut o perioadă din viață în Dobrogea, într-o peșteră, după care și-a continuat călătoria în Tracia, Bizanț și Macedonia, relatează crestinortodox.ro.

Sfântul Andrei și-a găsit sfârșitul în Grecia, atunci când a fost condamnat la moarte prin răstignire, iar potrivit tradiției creștine, acesta a spus că nu a fost de acord să fie răstignit pe o cruce similară cu cea a lui Iisus, astfel i s-a făcut o cruce specială, în formă de X. 

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua în care Sfântul Andrei a trecut la cele veșnice să fie trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, urmând ca doi ani mai târziu să fie proclamat Ocrotitorul României.