Românii se bucură în anul 2023 de 15 zile libere de la stat, iar anul următor vor avea 17 zile libere. Următoarea zi liberă pe care românii o vor petrece cu cei dragi va fi la data de 30 noiembrie, atunci când este celebrat Sfântul Andrei.
Câte zile sunt libere în mini-vacanța de Sfântul Andrei
30 noiembrie 2023 este o dată importantă pentru români, fiind celebrat Sfântul Andrei, ce este considerat Ocrotitorul României.
Sfântul Andrei este pomenit la data de 30 noiembrie, ce pică într-o zi de joi, urmând ca la data de 1 decembrie să fie sărbătorită Ziua Națională a României, iar cu această ocazie, românii vor beneficia de o nouă zi liberă.
Până la finalul anului 2023, angajații mai au parte de două zile libere în afară de cele de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României, mai exact la data de 25 decembrie, când se sărbătorește Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau Crăciunul și data de 26 decembrie 2023, atunci când este a
doua zi de Crăciun, zi ce pică marțea.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cine a fost Sfântul Andrei
Sfântul Andrei a făcut parte din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, iar în tradiția Bisericii Ortodoxe, acesta este cunoscut ca fiind „Cel Întâi Chemat". Acesta s-a născut în Betsaida, într-un mic oraș ce se afla în apropierea lacului Ghenizaret din Galileea, iar acesta avea un frate, mai exact pe Petru, ce a devenit și acesta Apostol al lui Iisus.
Înainte ca Sfântul Andrei să fie ales ca Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, acesta a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar chiar în a doua zi după botezul Sfântului Andrei, Ioan Botezătorul a spus: „Iată
Cum Sfântul Andrei a fost unul dintre cei mai de încredere Apostoli ai lui Iisus, acesta a fost și martorul faptelor sale pline de minune, iar atunci când Iisus a Înviat a fost momentul în care credința Sfântului Andrei a fost mai puternică ca niciodată.
Sfântul Andrei a plecat în întreaga lume pentru a predica Evanghelia, ajungând astfel în Asia Mică, dar și în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră. Acesta și-a petrecut o perioadă din viață în Dobrogea, într-o peșteră, după care și-a continuat călătoria în Tracia, Bizanț și Macedonia, relatează crestinortodox.ro.Sfântul Andrei și-a găsit sfârșitul în Grecia, atunci când a fost condamnat la moarte prin răstignire, iar potrivit tradiției creștine, acesta a spus că nu a fost de acord să fie răstignit pe o cruce similară cu cea a lui Iisus, astfel i s-a făcut o cruce specială, în formă de X.
În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua în care Sfântul Andrei a trecut la cele veșnice să fie trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, urmând ca doi ani mai târziu să fie proclamat Ocrotitorul României.