4 alimente pe care le poți mânca seara fără să te îngrași. Care sunt recomandările nutriționiștilor

Autor: Bianca Vidoi
alimente pe care le poti manca seara Foto(4)

4 alimente pe care le poți mânca seara fără să te îngrași

Sursa: freepik

Adeseori ne trezim pe parcursul nopții cu poftă de mâncare, însă din dorința de a nu ne îngrășa alegem să o ignorăm.

Un stil de viață sănătos este extrem de important pentru români, iar din frica de a nu se îngrășa, aceștia aleg să nu mai mănânce după ora 18:00 seara. Există însă unele momente în care simțim nevoia de a mai mânca pe parcursul serii, iar pentru a nu ne ignora cererea corpului putem consuma mai multe alimente, fără a ne îngrijora din cauza kilogramelor în plus.

4 alimente pe care le poți mânca seara fără să te îngrași

Nutriționiștii îi asigură pe oamenii ce adoptă un stil de viață sănătos că restricționarea în momentele în care organismul nostru cere mâncare nu este adecvat. Chiar dacă simțim nevoia de a mânca pe parcursul serii, există câteva alimente ce pot poate oferi beneficii pentru sănătate și pot conține compuși care chiar ne-ar putea ajuta să dormim mai bine.

Deși studiile arată că mâncatul noaptea poate aduce kilograme în plus, nutriționiștii spun că o gustare mică, bogată în nutrienți, cu mai puțin de 200 de calorii, este chiar recomandată înainte de somn.

Iată 4 alimente pe care le poți mânca seara fără să te îngrași:

Kiwi

Fructul de kiwi  are un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face perfect pentru serile în care foamea nu ne dă pace. Două fructe de kiwi conțin 84 de calorii, 4 grame de fibre și 142% din valoarea zilnică a vitaminei C de care avem nevoie.

Acest frust este unul ce ne poate ajuta să dormim mai bine, datorită cantității de serotonină pe care îl conține, potrivit unui studiu realizat în anul 2023 pe grup de 15 sportivi de elită.

Aceștia au primit înainte de culcare două fructe de kiwi înainte de culcare timp de patru săptămâni, iar din rezultate a reieșit că aceștia au un somn îmbunătățit și o reducere a trezirii după culcare.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Citește și: Leguma care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Se găsește în toate bucătăriile din țară

Biscuiți și brânză

Biscuiții și brânza reprezintă combinația perfectă pe care o gustare o poate avea, deoarece este un echilibru perfect între carbohidrați și proteine. Combinarea alimentelor bogate în carbohidrați, cum ar fi biscuiții, cu surse bune de triptofan, cum ar fi brânza, ajută organismul să producă serotonină și melatonină, care ajută la somn.

Pentru a ne asigura că mâncăm sub 200 de calorii înainte de somn trebuie să avem aproximativ 4 biscuiți din grâu integral, aproximativ 16 grame, și o felie de brânză cheddar cu conținut scăzut de grăsime,

aproximativ 28 de grame, astfel încât să obținem în jur de 145 de calorii, potrivit healthline.com

Iaurt

Iaurtul reprezintă o sursă foarte bună de calciu pentru organismul uman, element ce nu ajută doar oasele, dar acestea pot veni în ajutorul unui somn mai bun. Iaurtul grecesc este o alternativă benefică pentru o gustare pe parcursul serii, deoarece este bogat în proteine, în special cazeină. Există studii care arată că un consum ​​​​de cazeină noaptea poate ajuta la reducerea apetitului de mâncare din dimineața următoare.

170 de grame de iaurt grecesc simplu, fără grăsimi, are 104 calorii. În cazul în care nu vă place iaurtul simplu și îl preferați pe cel cu fructe, atunci puteți adăuga 75 de grame de afine, ce au 43 de calorii.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt bogate în triptofan, iar consumarea acestora, alături de alte alimente bogate în carbohidrați, precum o jumătate de măr sau câteva stafide, vă poate ajuta corpul să direcționeze triptofanul din semințe către creier pentru a produce melatonină.

28 de grame de semințe de dovleac au 158 de calorii și oferă organismului 40% din valoarea zilnică de magneziu de care avem nevoie în organism, element ce ne poate ajuta să dormim mai bine pe parcursul nopții.