4 beneficii ale caseinei pentru corp

Author: Oana Picerea

Daca esti un entuziast al sportului, fie ca este vorba de alergare, body-building, inot sau alte sporturi, ai nevoie de nutrienti de calitate. Chiar daca suplimentele nu sunt neaparat necesare in obtinerea rezultatelor dorite, ele ajuta mult la cresterea masei musculare si la mentinerea tonusului si a nivelului de energie. Unul dintre suplimentele pe care sportivii le consuma des este praful de zer. Acesta se obtine din lactate si este bogat in proteine. Dar praful de zer nu este singurul produs benefic pe care il obtinem din lapte. Caseina este la fel de utila, ba chiar are beneficii pe care praful de zer nu le ofera. Descopera in continuare 4 dintre ele de care te poti bucura si tu.

Ce este caseina?

Caseina pura si naturala este una dintre cele doua tipuri de proteine prezente in lapte si produse lactate. Celalalt tip este zerul. Continutul de caseina in lapte este de 80%, iar cel de zer de 20%. Cand consumi produse lactate, organismul tau le primeste pe amandoua, dar cle doua proteine se gasesc si separat, sub forma de suplimente. Pe piata suplimentelor de nutritie proteinele din zer sunt mai comune, pentru ca multe persoane nu cunosc beneficiile caseinei. 

Beneficiile caseinei

1. Se metabolizeaza incet

Nu toate proteinele sunt la fel. Caseina, proteinele din oua, cele din soia, din carne ori din zer sunt diferite. Caseina are un mare avantaj in raport cu alte tipuri de proteine: se metabolizeaza incet. Practic, iti ofera aminoacizi pe o durata prelungita, lucru care se dovedeste foarte util in intervalele lungi dintre mese. In special noaptea ai nevoie de aminoacizi si proteine, pentru ca sunt multe ore in care corpul nu primeste hrana. In plus, noaptea se secreta hormoni de crestere si se refac muschii. Caseina contribuie astfel la refacerea si cresterea masei musculare. De asemenea, ajuta la obtinerea senzatiei de satietate. Sansele de a te trezi la miezul noptii infometat scad. 

2. Grabeste cresterea masei musculare

Daca vrei sa faci masa musculara mai rapid, caseina se paote dovedi aliatul tau. Persoanele care consuma caseina si alte tipuri de proteine au rezultate mai rapide decat cei care consuma doar proteine din zer. In schimb, combinatia dintre proteinele din zer si caseina este eficienta pentru marirea muschilor. Si forta are de castigat, datorita actiunii anticatabolice a caseinei. Catabolismul este procesul din organism prin care se degradeaza molecule complexe in molecule simple, care elibereaza energie. Spre deosebire de procesul anabolic, in procesul catabolic pierzi masa musculara si grasime.

3. Ajuta la refacerea musculara

Te poti gandi ca mersul la sala este destul pentru a-ti creste muschii rapid, dar sportul trebuie insotit de o nutritie adecvata. In lipsa nutrientilor, muschii nu se pot reface corespunzator, iar progresul este foarte incet sau chiar inexistent. Dupa fiecare antrenament, fibrele musculare sufera microtraume. Organismul trimite celule pentru a le reface, proces care necesita aminoacizi si proteine. Caseina este ideala pentru refacerea muschilor, pentru ca aportul se face treptat, astfel incat “repararea” fibrelor se poate desfasura continuu si adecvat. 

4. Sprijina sanatatea dentara

Despre efectul benefic al lactatelor asupra dintilor se stie de mult. Si caseina ajuta la mentinerea si imbunatatirea sanatatii orale, datorita continutului ridicat de calciu, fosfati si hidroxizi. Acestia intaresc smaltul si previn aparitia cariilor. Asadar, daca ai o dieta bogata in sucuri, alimente acide sau alte produse care pot eroda dintii, caseina iti poate veni in ajutor. Bineinteles, acest beneficiu este prezent daca produsele cu caseina nu contin zahar adaugat. Chiar daca este versatila si poate fi transformata in sucuri, shake-uri, prajituri, ori batoane, este bine sa eviti asocierea caseinei cu zaharul. 

Caseina este o proteina care iti aduce beneficii multiple. Totusi, retine ca suplimentele nu inlocuiesc o dieta echilibrata.