4 lucruri pe care trebuie să le știi despre filamentele pentru imprimarea 3D

Autor: Alina Petre
Actualizat: 06 feb 2023, 17:41

Tocmai ți-ai cumpărat o imprimantă 3D performantă pentru businessul sau activitățile tale? Atunci, descoperă tot ce trebuie să știi despre filamente de la 3dinbox.ro și alege întotdeauna cele mai bune materiale pentru rezultate de durată și calitative!

Sunt de mai multe tipuri și au diferite caracteristici

În funcție de proiectele pe care vrei să le realizezi, cât și de efectul final al acestora, există mai multe tipuri de filamente de la 3dinbox.ro, fiecare oferindu-ți calitatea de care ai nevoie.

  • PLA - Pentru proiecte riguroase, orientează-te către filamentul eSUN PLA+ care oferă un material sustenabil și eco-friendly, duritate și rigiditate foarte bună, cu o rezistență medie la impact, cât și către filamentul Polymaker ce poate fi o alternativă excelentă a ABS-ului.
  • TPU - este un material care rezistă excelent la lucrările de înaltă temperatură, putând fi utilizat la crearea de echipament sportiv, unelte, dispozitive medicale, încălțăminte și accesorii pentru încălțăminte și multe altele. 
  • ABS - oferă întotdeauna calitate și durabilitate obiectelor materializate 3D. Este flexibil, are rezistență bună la impact, are un caracter mediu waterproof și poate fi reciclat. Poate fi folosit pentru crearea jucăriilor, a electrocasnicelor, huselor de telefon, cât și pentru alte obiecte de uz comun și nu numai.
  • PA - PA, adică poliamida, este o țesătură creata din fibre sintetice, foarte rezistentă și ușoară. Oferă un aspect clar și curat obiectelor 3D.  Materialul oferă o gamă extinsă de culori deosebite.
  • PP - PP, abreviere de la polipropilenă, este un material plastic rezistent la căldură înaltă, fiind folosit în special pentru instalațiile de încălzire și izolație. Aceasta are un preț atractiv pe piață.
  • Alte filamente - pentru imprimarea 3D există, bineînțeles, și alte tipuri de filamente precum: ASA, PC - policarbonat, PLA Wood, Mate PLA, PVC, PVB, COOPER 3D, Lignin, PEEK sau PSU, respectiv polisulfonă.

Pot fi rigide sau maleabile

Un alt aspect de luat în considerare atunci când alegi filamentul potrivit pentru imprimarea obiectelor 3D este modul în care dorești să fie rezultatul finalul: rigid sau maleabil. Acest lucru este esențial pentru proiectele tale! 

De pildă, cu siguranță, nu îți dorești o caroserie de automobil foarte flexibilă, care să nu îți ofere siguranța de care ai nevoie; pe de altă parte, o husă de telefon rigidă nu e deloc indicată fiindcă îți va fi dificil să-ți pui smartphone-ul. PLA este un material rigid, pe când TPU oferă un grad mare de elasticitate.

Au rezistență înaltă, medie sau scăzută la impact

Rezistența unui obiect este dată, în primul rând, de materialul utilizat. De exemplu, printre materialele durabile și rezistente se află PETG sau TPU cu ajutorul cărora poți crea obiecte cu speranță mare de viață.

Au diferite rezistențe la căldură

Rezistența la căldură este un alt criteriu care deosebește puternic un filament pentru imprimarea 3D de un altul. De pildă, PLA are o rezistență scăzută la căldură, de aceea, temperatura de printare este între 180 și 220 de grade Celsius. ABS, pe de altă parte, are o rezistență medie, cu 210-250 de grade Celsius temperatură de printare.

Investește întotdeauna doar în filamentele potrivite pentru proiectele tale, fie ele rigide sau maleabile, cu rezistență scăzută, medie sau înaltă la impact, căldură sau contactul cu apa și creează 3D întocmai ceea ce ți-ai propus!