In general, cheia unei vieti sanatoase si implinite se obtine dintr-o combinatie de succes, care implica practicarea sportului si adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Din punct de vedere al activitatii, practicarea boxului ofera numeroase beneficii, ceea ce face din acest sport nu doar pasiunea de o viata a multora, ci si una dintre disciplinele foarte urmarite. De exemplu, unele dintre tehnicile utilizate in box sunt des imprumutate pentru crearea unor programe de exercitii fizice dedicate.
Fie ca alegi doar sa incerci experienta practicarii, ori vrei sa urmezi un traseu profesionist, ai suficiente motive pentru care merita sa incepi. Descopera-le pe cele mai importante in randurile ce urmeaza.
Boxul este cel mai complet program de exercitii fizice
Probabil cel mai solid argument de start este acela ca, pentru a putea practica acest sport, ai nevoie sa-ti depasesti conditia, intr-o varietate larga de activitati fizice. Iti doresti sa ai trupul sculptat ca al unui boxer? Fundamentul acestuia se bazeaza pe mii de ore de exercitii si pe un regim alimentar echilibrat.
In privinta pregatirii, trebuie sa stii ca nu exista un sport sau un program de fitness care sa tonifice musculatura mai profund decat boxul. In atac, forta loviturii unui boxer vine din miscarea coordonata a muschilor din partea inferioara, pornind de la nivelul cvadricepsului femural, crescand cu trecerea prin muschii abdominali si desavarsindu-se prin amplificarea data de partea superioara a trupului. In aparare, rezistenta in fata loviturilor nu poate fi imbunatatita decat prin tonifiere musculara, cresterea in marime si forta fiind posibile doar prin antrenamente intense.
Pentru a demara antrenamentele, ai nevoie de vointa si, evident, de un echipament sportiv adecvat. Beneficiezi de avantajul enorm de a gasi tot ce ai nevoie chiar in confortul propriei locuinte. Astfel, o simpla cautare pe un magazin online echipamente box iti va deschide galeria unui business cu experienta in domeniu.
Imbunatateste considerabil increderea in sine
Boxul este una dintre cele mai valoroase lectii de viata, intruchipate de celebrul erou al marilor ecrane, Rocky: „Nu conteaza cat de tare poti lovi, ci cat de tare poti fi lovit si totusi sa poti continua–asa se obtine victoria!”.
Realitatea este ca increderea in fortele proprii creste cu micile victorii pe care le obtii:
- poti alerga mai mult;
- organismul devine mai rapid in reactii;
- poti ridica greutati mai mari;
- nivelul de energie al corpului este din ce in ce mai ridicat.
Poate inceputul pare greu, dar dupa ce deprinzi miscarile de baza si cum ar trebui sa te antrenezi eficient, te obisnuiesti cu efortul intens si incepi sa intelegi ca trupul tau poate face fata unor provocari chiar mai mari.
Creste puterea de concentrare si abilitatea de coordonare
Intr-o societate bombardata de informatii si imagini, capacitatea de concentrare la nivel inalt poate fi un obiectiv imposibil. In schimb, boxul solicita la maxim legaturile neuronale si impune imbunatatirea puterii de concentrare cu fiecare antrenament. Motivul este simplu: acest sport impune focalizarea pe tinte si concentrarea tuturor simturilor pentru a le atinge, indiferent de piedicile intalnite.
Pe de alta parte, antrenamentele de box dezvolta o coordonare extraordinara a membrelor. Viteza de reactie, indemanarea si reflexele sunt considerabil imbunatatite, deoarece apar anumite automatisme. De asemenea, reactiile la stimuli vin intr-o fractiune de secunda–aproape fara a mai constientiza procesul de analiza realizat in mod normal.
Boxul da sens vietii
Te face mai constient de propriile slabiciuni si te intareste mai mult decat oricare alt sport. Singura modalitate prin care poti deveni mai bun in box este suferinta: o experimentezi in timpul antrenamentelor sau primesti lovituri in timpul meciurilor de sparring. Si in competitie suferinta e parte din tine, chiar daca ajungi invingator. Astfel, intelegi ca aceasta este cheia implinirii in viata–sa devii mai puternic decat ai fost, indiferent de rezultatul meciului.
Boxul te face si o persoana mai disciplinata, mai muncitoare si mai constienta de necesitatea planificarii fiecarui pas si de imbunatatirea zilnica. Mixul de exercitii fizice, antrenamentul tactic, repetarea loviturilor, realizate in conditii de concentrare maxima a atentiei si energiei, nu lasa loc pentru lene sau pentru slabirea ritmului.
In concluzie, boxul nu este un sport si atat. Este o disciplina ferma, un mod de viata si, chiar daca de la o anumita varsta nu mai poate fi practicat cu toata intensitatea, ramane o pasiune care lasa in urma amintiri unice si un corp de atlet.