În urma unor referendumuri nerecunoscute de comunitatea internațională, 4 regiuni din Ucraina au fost anexate de către Federația Rusă pentru a putea să folosească noi tactice de luptă în războiul pe care îl poartă cu Ucraina.
Rusia se folosește de referendumuri pentru a-și anexa noile regiuni
Rusia se folosește de referendumuri pentru a-și anexa noile regiuni deoarece după ce respectivele teritorii vor face parte din componența Federației Ruse, aceasta va putea intensifica răspunsul armat asupra Ucrainei pe principiul apărării propriului teritoriu. Credința militară a Rusiei permite utilizarea armelor nucleare tactice dacă este atacat teritoriul Federației Ruse și este pusă în pericol existenta statului rus.
În urma acestui vot, Rusia va putea să vizeze mai multe centre militare, precum și clădiri guvernamental ca și ținte ale atacurilor militare, cu ajutorul rachetelor sau chiar a loviturilor nucleare tactice.
"Dacă totul este declarat teritoriul Rusiei, ei pot declara că acesta este un atac direct asupra Rusiei, astfel încât să poată lupta fără orice rezervă", a spus guvernatorul regional din Lugansk, Serhi Gaidai, la televiziunea ucraineană.
În ultima lună a războiului, Rusia a pierdut aproximativ 6.000 km pătrați din teritoriul pe care l-a câștigat în timpul războiului față de Ucraina. Dintre cei 6.000 de km pătrați făceau parte și teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk, pe care Federația Rusă a pus stăpânire înainte de data de 24 februarie.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce regiuni a anexat Rusia folosind acest mijloc
Cele 4 regiuni pe care Rusia dorește să le anexeze ilegal în urma referendumurilor nerecunoscute de comunitatea internațională sunt Herson, Zaporojia, Donețk și Lugansk, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.
Populația regiunilor Herson, Zaporojia, Donețk și Lugansk au luat parte la referendum, însă soldații ruși, înarmați au fost cei care au supravegheat cu atenție acest vot. Ucrainienii consider acest vot unul desfășurat sub amenințarea armei.
„Încă de la începutul operațiunii(...), am spus că populația teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta și întreaga situație actuală confirmă că ei vor să fie cei care își decid soarta", a declarat în această săptămână ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Liderii mondiali, precum preşedintele SUA Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele francez Emmanuel Macron NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa au denunțat aceste referendumuri.
Surse: digi24.ro, g4media.ro, stirileprotv.ro