4 secrete ale unei gazde bune

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 10 ian 2023, 11:46

Ideea de a petrece ore în fața aragazului și de a face numeroase drumuri între invitați și bucătărie poate să fie o sursă de anxietate pentru multe persoane atunci când organizează o petrecere acasă. Cheia este, în acest caz, o bună organizare a timpului. Iată mai jos patru secrete ale unei gazde bune.

Creează ambianța potrivită

Totul, de la aspectul vizual al mesei până la decorul general și muzica, va influența modul în care această petrecere a fost percepută. Înainte de a începe pregătirile, încearcă să-ți descrii în câteva cuvinte atmosfera pe care ți-ai dori-o pentru această petrecere. Poate să fie mai formală sau mai relaxată ori mai amuzantă. Apoi, încearcă să stabilești o temă, precum și numărul invitaților. Nu în ultimul rând, alege data și ora și asigură-te că toți invitații sunt disponibili pentru a participa.

Alege rețete simple

Atunci când ai mai mult de patru invitați alege întotdeauna rețete simple, ușoare, preparate din ingrediente de cea mai bună calitate. Feluri de mâncare care pot fi pregătite în aceeași oală sau tavă, de exemplu, o friptură de miel sau porc ori pește cu legume la cuptor. Alege ca garnitură câteva salate care pot fi pregătite cu o zi înainte, de exemplu, cele din crudități. Pentru aperitive, optează pentru un platou mare pe care să combini diverse mezeluri, brânzeturi și sosuri. Un astfel de platou poate fi pregătit și el cu o zi înainte. Pentru desert, alege rețete simple, precum plăcintele cu fructe, un tort din ciocolată pe care îl poți decora cu fructe proaspete sau o înghețată delicioasă.

O soluție de a economisi timp poate să fie și optarea pentru mâncarea comandată, fie aperitive și desert, fie felul principal, în funcție de posibilități și preferințe. Astfel, vei fi o gazdă mai puțin stresată și vei avea mai mult timp să te pregătești pentru petrecere. Poți profita de timpul liber pentru a te relaxa, a te machia, dar și pentru a-ți alege o ținută festivă și a te parfuma cu parfumul preferat, indiferent dacă acesta este Carolina Herrera Good Girl, Chanel Chance sau Armani Si Passione.

Alege cocktailuri simple

Nu uita de băuturi, cu și fără alcool: un cocktail spectaculos ar putea fi piesa de rezistență. Mai jos ai o rețetă de punci exotic cu ananas care poate fi pregătit cu o săptămână înainte.

Punci cu ananas și rom

Ingrediente: 1 litru de rom alb, un ananas mare, 300 ml sirop de trestie de zahăr

Curăță ananasul, taie-l cuburi și pune-l într-un borcan cu capac ce se închide ermetic, împreună cu siropul și romul. Lasă-l la frigider, amestecând din când în când. Servește punciul rece, în pahare de cocktail.

Aranjează și decorează masa în avans

Pentru a economisi cât mai mult timp, aranjează și decorează masa înainte de petrecere, cu câteva ore ori chiar cu o zi, dacă este posibil. Veselă, tacâmuri, solniță, recipientul cu sare, șervețele, nimic nu trebuie să lipsească.

De asemenea, nu uita de decor, în funcție de ocazie. Cel mai bine este să pornești de la o bază neutră, o față de masă simplă, de exemplu, și să folosești elemente naturale, precum ramuri din lemn sau brad, conuri de pin, la care să adăugi câteva detalii colorate, aurii sau argintii, precum șervețele, cartonașe cu numele invitaților, sfeșnice, lumânări etc. Și nu uita că florile proaspete, de sezon, sunt mereu potrivite pentru orice masă de petrecere. Pentru ca spațiul să nu fie aglomerat, nu folosi prea mult decor. Uneori, lucrurile cele mai simple sunt cele mai potrivite.

Planificarea unei petreceri poate să fie o sarcină foarte dificilă. Cu pașii de mai sus, vei reuși să organizezi o masă festivă fără stres, ca o gazdă perfectă.