4 sfaturi pentru a obtine un job, chiar daca nu ai experienta

Author: A.I.

Intr-o perioada in care  multe companii au nevoie de angajati bine pregatiti, tinerii abia iesiti de pe bancile scolii intampina probleme cand vor sa intre pe piata muncii. Cei mai multi recrutori isi doresc persoane cu experienta, pe care sa le integreze imediat in echipa. Insa, acest lucru nu trebuie sa te descurajeze, fiindca exista si angajatori dispusi sa investeasca in oameni care nu au mai lucrat niciodata, dar care sunt interesati sa se dezvolte profesional. Daca esti la inceput de drum, iata cum poti profita de orice oportunitate pentru a obtine o slujba.

1. Intocmeste un CV puternic si convingator

Este adevarat ca experienta anterioara reprezinta un atuu pentru orice candidat, dar, chiar si fara o pregatire practica, ai sansa sa-ti creezi un CV care sa convinga firmele sa te contacteze. De altfel, din cauza deficitului de personal din aproape toate domeniile, cei mai buni angajatori se adapteaza si accepta tineri fara experienta, daca acestia au potential si calitati deosebite. Prin urmare, chiar daca la sectiunea „experienta” din CV, poti bifa, cel mult, activitati de voluntariat, concursuri sau proiecte din timpul scolii, mentioneaza rezultatele obtinute, in cadrul unor astfel de actiuni. De asemenea, pune accent pe obiectivele tale profesionale si structureaza, clar, informatiile, ca sa demonstrezi ca esti dispus sa inveti sau sa te specializezi intr-un anumit domeniu. Scoate in evidenta aptitudini pe care le cauta companiile, cum ar fi apetenta pentru munca de teren, disponibilitatea de a lucra in ture ori posibilitatea de relocare. CV-ul reprezinta prima, si cea mai importanta, interactiune cu potentialii recrutori, de aceea, trebuie redactat in mod autentic, corect si detaliat.

2. Aplica la joburile potrivite

In mod sigur, iti doresti un job bine platit, la fel ca orice alta persoana aflata in cautarea unui loc de munca. Totusi, ia in considerare ca persoanele fara experienta vor fi remunerate, la inceput, pe masura pregatirii lor, dar, dupa ce parcurg anumite etape profesionale, se pot bucura si de beneficii salariale considerabile. Chiar daca te atrag slujbele cu venituri mari si consideri ca te-ai potrivi unui anumit post, aplica, mai degraba, pentru locuri de munca entry level. Angajatorii care mentioneaza acest lucru in descrierea joburilor sunt cei dornici sa transforme tinerii fara experienta in viitori profesionisti, asa ca ai toate sansele sa fii chemat la un interviu. In plus, sunt suficiente domenii in care experienta anterioara nu este cea mai relevanta pentru o companie: vanzari, marketing, audit, administrativ, business process outsourcing, finante, contabilitate, inginerie sau IT.

3. Acorda atentie si companiilor mici

Multi tineri sunt atrasi de organizatiile mari, din cauza ideii preconcepute ca acolo isi pot construi, mai usor, o cariera si pot obtine un salariu mare, chiar de la inceput. Trebuie sa stii, insa, ca remuneratia lunara se refera la valoarea pe care o primesti pentru ceea ce oferi si nu se masoara numai din punct de vedere financiar. Daca tii cont doar de beneficiile banesti, s-ar putea sa ratezi o multime de oportunitati. Fiind la inceputul dezvoltarii tale profesionale, o companie mica, dar cu o idee de business buna, ti-ar putea aduce nenumarate avantaje. Prin urmare, atunci cand iti cauti un job, tine cont si de angajatorii mai putin cunoscuti pe piata, dar cu un potential urias de a te propulsa acolo unde iti doresti sa ajungi in cariera.

4. Fii autentic

Indiferent ca este vorba de realizarea CV-ului sau de intalnirea cu angajatorul, in cadrul unui interviu, nu incerca sa pari mai mult decat esti, pentru ca oamenii carora li te adresezi vor observa, cu usurinta, stangacia ta. Accepta ca nu ai experienta, arata ca esti deschis la nou si dovedeste ca esti motivat sa lucrezi. Onestitatea iti va fi apreciata mult mai mult decat intentia de a incerca sa scoti in evidenta lucruri partial adevarate.

Chiar daca nu ai mai lucrat pana acum, optimizarea actiunilor tale si modelarea corecta a atitudinii iti vor creste sansele de a obtine un job mai usor. Iar daca iti doresti ca rezultatele sa apara rapid, afla ca sunt o multime de locuri de munca fara experienta disponibile aici. Verifica, atent, fiecare slujba in parte, aplica la jobul potrivit si vei fi chemat la interviu, in scurt timp.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.