4 sfaturi simple pentru a-ți alege ținuta adecvată pentru sport

Author: Ana Filip
Actualizat: 29 sep 2022, 17:26

Toată lumea cunoaște beneficiile activităților fizice și ale sportului asupra sănătății. Printre altele, scad riscul de boli cardiovasculare, reglează tensiunea arterială, ajută la menținerea sănătății scheletului și induc o stare de bine, prin creșterea nivelului de endorfine. Printre întrebările pe care ni le punem atunci când decidem să practicăm o activitate fizică se numără cât timp aloci în acest sens, cu ce frecvență o vei face, dar și cu ce te îmbraci. Pentru că și ținuta este importantă atunci când faci sport, iar, dacă te simți șic, încrederea în tine va spori. Există o serie de criterii esențiale care sunt recomandate să fie luate în considerare atunci când îți compui ținuta pentru sport, fie că practici doar mersul pe jos, joggingul, faci fitness ori ciclism. Iată mai jos care sunt acestea.

Află care este cea mai potrivită ținută

Ținuta trebuie să fie adaptată activității sportive pe care o practici. Astfel, pentru sporturile de mare impact, ar trebui să eviți transpirația cât mai mult posibil. Altfel, din cauza senzației neplăcute, există riscul să renunți prematur la sportul ales. Alege un echipament sportiv termoreglabil, din materiale precum poliester și elastan, lână merinos ori alte fibre ușoare și flexibile. Dacă faci aerobic sau yoga, alege ținute cu cât mai puține cusături, pentru a nu-ți împiedica mișcările și a nu-ți irita pielea în zonele predispuse frecării de podele.

Alege încălțămintea adecvată

Talpa trebuie să reziste la șocuri, iar pantoful trebuie să fie confortabil, dar și să susțină piciorul. De asemenea, un model cu talpă antiderapantă oferă confort și stabilitate. Dacă practici ciclismul, poți alege un model precum acești Vans Low Top, iar, dacă preferi joggingul, optează pentru încălțăminte cu talpă flexibilă și care să susțină bine laba piciorului.

Analizează nivelul de confort

Un alt criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare este confortul personal. De exemplu, ținutele mulate au devenit oarecum o uniformă pentru persoanele care fac fitness sau jogging. Însă hainele pentru sport nu trebuie să fie nici prea strâmte, nici prea largi. Motivul este acela că o ținută prea strâmtă îți va îngreuna respirația, iar una largă îți va incomoda mișcările.

În prezent, există țesături din ce în ce mai “inteligente” disponibile pentru proiectarea de îmbrăcăminte pentru sport ușoară, care să ajute organismul să se regleze termic și să fie ergonomică. Profită de progresele tehnologice și testează mereu hainele înainte să le cumperi, pentru a te asigura că sunt confortabile. Cu cât acestea vor fi mai confortabile, cu atât îți va face mai multă plăcere să faci sport.

Nu uita de o notă șic

Atunci când porți haine sport, nu trebuie să uiți să le adaugi și o notă șic. În primul rând, trebuie să ai o ținută îngrijită, de exemplu, să-ți alegi lenjeria intimă adecvată, astfel încât să nu fie vizibilă. Există sutiene speciale care pot fi purtate sub îmbrăcămintea sport.

De asemenea, multe femei nu se gândesc prea mult la coafură, care trebuie să fie una lejeră, dar în același timp să nu-ți împiedice mișcările. Dacă faci jogging, îți poți accesoriza ținuta, de exemplu, cu un model de sepci barbati.

Hainele trebuie să respecte și un echilibru cromatic. Foarte multe femei optează pentru negru atunci când își aleg ținuta pentru sport, dar poți îndrăzni să porți culorile preferate.

Activitățile sportive te pot ajuta să fii sănătos din punct de vedere fizic, dar și psihic, pentru că stimulează producția de hormoni ai fericirii din creier. Sunt momente de bucurie și, poate, de interacțiune socială, pentru care ai nevoie și de cea mai potrivită ținută. Cu sfaturile de mai sus, vei găsi cu siguranță cel mai bun outfit pentru tine.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.