4 simptome ale infecţiei urinare care-ţi spun sa mergi la doctor

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 01 nov 2018, 14:43

Te-ai obisnuit sa-ti tratezi infectia urinara cu ceaiuri si alte remedii naturale sau cu antibiotice luate dupa ureche, insa chiar daca este vorba despre o afectiune frecventa si comuna atat pentru femei, cat si pentru barbati, acest lucru nu inseamna ca nu poate duce la complicatii grave.

Infectia tractului urinar este cauzata de bacteriile care patrund prin uretra si incep sa se multiplice in vezica, invingand sistemul natural de aparare al organismului. Chiar daca vinovata pentru cele mai multe cazuri de infectare a tractului urinar este un tip de bacterie existenta in tractul gastro-intestinal, Escherichia coli, exista si alti agenti patogeni care pot produce o astfel de infectie. De aceea, inainte de tratament, este necesara identificarea microorganismului implicat prin efectuarea unui sumar de urina si a unei uroculturi. In functie de sensibilitatea bacteriei la antibiotice, medicul iti va prescrie tratamentul adecvat.

 

Lasata netratata sau tratata empiric, infectia urinara poate recidiva sau se poate agrava, afectand permanent rinichii. Daca agentii patogeni cauzatori patrund in circulatia sangelui, exista riscul aparitiei sepsisului, o reactie a organismului care poate progresa rapid la soc septic si deces.

 

Iata patru simptome ale infectiei urinare care ar trebui sa actioneze ca un semnal de alarma, indemnandu-te sa faci cat mai curand o programare la medic.

Durerea sau senzatia de arsura la urinare

Senzatia de arsura, usturime sau durerea la urinare se mai numeste si disurie si este primul semn al infectiei urinare. Apare in faza incipienta, cand infectia este localizata in uretra, poate fi insotita de alte simptome sau se poate amplifica, ingreunand mictiunea. Chiar daca poate ti-ai dori sa micsorezi numarul de vizite la toaleta din cauza senzatiei neplacute, este foarte important sa urinezi imediat ce simti nevoia si sa bei multa apa sau ceai pentru a inlesni eliminarea bacteriilor de la nivelul tractului urinar.

Urina tulbure

Daca observi ca urina si-a schimbat culoarea, devenind tulbure, sau are un miros puternic, poti suspecta o infectie urinara. In cazul in care urina este roz sau rosie (fara sa fi mancat inainte sfecla rosie), trebuie sa mergi la medic pentru a te asigura ca nu este un simptom al unei alte boli. Nu doar infectiile urinare pot include in simptomatologie prezenta sangelui in urina, ci si pietrele la rinichi, afectiunile renale sau cancerul, asa ca vizita la medic in acest caz este obligatorie si urgenta.

Dureri puternice de spate

Uneori ai tendinta sa ignori durerile de spate, punandu-le pe seama pozitiei defectuoase la birou sau asteptand pur si simplu sa treaca de la sine, insa trebuie sa stii ca acesta este modul prin care organismul tau te anunta ca ai o problema si ar trebui sa vezi exact despre ce este vorba. Daca durerile la urinare sunt destul de sugestive pentru identificarea afectiunii, durerile de spate pot fi corelate atat cu intinderile musculare, hernia sau artrita, cat si cu boli interne precum infectiile urinare, pietrele la rinichi sau pancreatita. De obicei, daca sunt un simptom al infectiei urinare, durerile de spate sunt resimtite lateral, sub cutia toracica, si se intalnesc atat in cazul infectiilor urinare ale tractului inferior (uretra sau vezica), cat si in cazul infectiilor urinare ale tractului superior (rinichii).

Febra mare, de peste 38 de grade

Febra nu este specifica doar racelii si gripei, ci poate semnala si o infectie urinara care afecteaza tractul urinar superior. Variatiile temperaturii corpului sunt normale, iar febra de pana la 38 de grade ajuta sistemul imunitar sa tina situatia sub control impiedicand inmultirea germenilor si ajutand la cresterea mobilitatii celulor care lupta cu infectia. Valorile mai mari de temperatura indica faptul ca poate fi necesara interventia cu un tratament tintit, prescris de medic.

Nu ignora simptomele de mai sus si nu te baza pe un tratament mai vechi, chiar daca ai mai suferit de infectii urinare in trecut. Nu exista un tratament universal pentru infectiile tractului urinar, asa ca vizita la medic este foarte importanta pentru sanatatea ta. 

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.