4 stiluri arhitecturale în care îți poți reamenaja dormitorul

Autor: B.M.

Dintre toate încăperile, dormitorul este fără îndoială spațiul cel mai personal și intim.

Deși este zona în care majoritatea vizitatorilor nu vor intra niciodată, merită o atenție cu totul deosebită. Este spațiul în care vă reîncărcați, unde reflectați asupra întâmplărilor din timpul zilei sau unde vă delectați cu o carte captivantă. Alegeți cu atenție gama cromatică, finisajele și piesele de mobilier și nu lăsați la voia întâmplării nici cel mai mic detaliu, pentru a obține o amenajare unitară și atractivă, demnă de coperțile de revistă.  În plus, este esențial ca amenajarea dormitorului să fie de asemenea în concordanță cu amenajarea casei și stilul arhitectural ales, să transceadă granițele dormitorului. În special dacă dormitorul dispune de o baie adiacentă vă recomandăm să alegeți mobilierul pentru baie si gresia în concordanță cu stilul în care se înscrie dormitorul. Așadar, este foarte important să optați pentru un stil care să corespundă cu personalitatea și viziunea dumneavoastră. Vă prezentăm 4 stiluri arhitecturale distincte, care vă pot inspira pentru a obține un dormitor cât mai aproape de ideal.

1.   Decorarea unui dormitor in stil industrial

Primul pas pentru a decora un dormitor în stil industrial este de a aduce în prim plan elemente de construcție, care în abordarea celorlaltor stiluri arhitecturale se doresc a fi ascunse. Vă recomandăm să integrați un perete de cărămidă aparentă, beton aparent sau plăci ceramice cu aspect de beton aparent, care se va completa cu accesorii și piese de mobilier cu terminații de oțel sau alamă. În ceea ce privește patul, elementul central al oricărui dormitor, vă recomandăm să optați pentru unul modern, în linii drepte și texturi catifelate. Pentru a adăuga acea notă scenografică, caracteristică stilului industrial, amplasați corpuri de iluminat supradimensionale sau corpuri de iluminat suspendate prin cabluri.

Puteți îndulci suprafețele și finisajele dure prin accente de culoare, care se pot găsi fie la nivelul pieselor de mobilier cât și prin lucrări de artă. Tablouri, postere, obiecte de design colorate, toate pot reprezenta o opțiune pentru a aduce o notă exuberantă și personală amenajării.

2.   Decorarea unui dormitor in stil clasic

În domeniul amenajărilor interioare și nu numai, stilul clasic rămâne un stil de referință, un stil atemporal care va continua să inspire arhitecții și designerii de interior. Dacă doriți să obțineți un dormitor care să se înscrie în acest stil, optați pentru piese de mobilier și finisaje din materiale de calitate. Materialele clasice caracteristice sunt marmura, granitul și lemnul. Stilul clasic aduce în prim plan o ornamentatie specifică, regăsită atât la nivelul pieselor de mobiler, cât și la nivelul pereților, ușilor de interior și al finisajelor în general. Păstrați o schemă cromatică în nuanțe neutre, calde, completată cu accente de tonuri rafinate de turcoaz, terracotta sau grena, care vor conferi o notă elgantă și elaborată amenajării. Patul și restul pieselor de mobilier dintr-o amenajare în stil clasic, se compun din linii organice, sinuoase și senzuale.

3.   Decorarea unui dormitor în stil scandi nordic

Prin fuzionarea stilului scandinav cu detalii etnice și accente boeme, s-a născut stilul Scandi Boho. Prezent predominant în nordul Europei și în Australia, stilul Scandi Boho este un stil foarte curat și luminos.

Este caracterizat de culoarea albă a interioarelor scandinave, fondul perfect pentru mobila și accesoriile etnice precum: covoare și perne etnice, pături marocane, piese de mobilier de lemn din Maroc și India.

Covoarele etnice pentru decorarea dormitorului

Covoarele etnice s-au transformat într-o adevărată obsesie pentru industria designului interior. Totuși un tip de covor a sedus în mod special specialiștii în design interior din întreaga lume. Este vorba despre covoarele Beni Quarain din Maroc. Acestea se caracterizează în general prin linii maro și negre sau forme abstracte pe un fond alb sau crem.

Mobilarea dormitorului cu piese din lemne din Maroc sau India

În ziua de astăzi încă mai putem găsi adevărate minunății în ateliere, manufacturate cu instrumente tradiționale și lemn local precum teca în Himalaya, salcâm, santal și mango în India și lămâi, abanos și cedru în Maroc.

4.   Decorarea unui dormitor în stil Wabi Sabi

Dacă din contră dorești un dormitor mai intim și slab luminat, vă sfătuim să vă inspirați din estetica japoneză Wabi Sabi. Reducând conceptul Wabi Sabi la esență sa, descoperim arta japoneză de a aprecia frumusețea în imperfecțiuni.

Wabi Sabi-ul japonez se ghidează după trei principii de bază

Nimic nu este perfect. Nimic nu este permanent. Nimic nu este complet.

Nu există o rețetă perfectă riguroasă pentru a adopta stilul Wabi Sabi pentru amenajarea dumneavoastră, deși puem observa câteva trăsături distincte.

Crăpăturile, liniile asimetrice și în general semnele provocate de trecerea timpului sunt valorificate în mod special de stilul Wabi Sabi. De asemenea materialele naturale, culorile stinse, vopseaua decojită, elementele oxidate, textilele zdrențuite, asperitatea și lumina precară caracterizează acest stil.

 

Taguri: