4 tehnici de fertilizare pentru administrarea îngrășămintelor foliare

Autor: Oana Iosif

Plantele își extrag hrana din sol cu ajutorul rădăcinilor, iar pentru ca o cultură să se dezvolte și să fie productivă, trebuie să fie înființată pe un sol bogat în substanțe nutritive. Fertilizarea de bază constă în administrarea de îngrășăminte în sol care conțin nutrienții necesari plantelor de cultură, însă cercetările specialiștilor agronomi au stabilit că anumite minerale nu sunt foarte bine absorbite de la nivelul solului.

Este vorba de bor, magneziu, zinc, cupru, fier, mangan și alte minerale denumite generic „microelemente”. S-a constatat că aceste elemente necesare metabolismului plantelor sunt mult mai ușor absorbite prin frunze, și astfel a apărut fertilizarea foliară.

Spre deosebire de fertilizatorii de bază, îngrășămintele foliare se aplică prin stropire, iar în cele ce urmează îți prezentăm câteva tehnici de administrare care asigură un grad maxim de eficiență.

Aplicarea în combinație cu alte soluții

Îngrășămintele foliare sunt substanțe concentrate, care se combină cu apă, obținându-se soluțiile care se aplică pe plante prin stropire. Acestea sunt foarte stabile, astfel că își păstrează proprietățile în combinație cu alte soluții, iar în același timp nu afectează cu nimic eficiența celorlalte substanțe active. Această proprietate se numește miscibilitate și permite combinarea îngrășămintelor foliare cu alte soluții folosite pentru protecția plantelor.

De exemplu, îngrășămintele foliare de la Agricover pot fi aplicate împreună cu insecticide, erbicide sau fungicide, efectuându-se o singură stropire.

Administrarea în completarea fertilizatorilor de bază

Îngrășămintele foliare nu au fost gândite pentru a înlocui îngrășămintele clasice, ci pentru a veni în completarea acestora și a oferi plantelor un supliment de substanțe nutritive.

Astfel, nu poți spera la un rezultat bun dacă vei folosi pentru fertilizare doar îngrășăminte foliare. Acestea nu conțin toți nutrienții de bază, astfel că ar apărea carențe majore care pot compromite întreaga cultură.

Regula principală este să se efectueze fertilizarea de bază după calendarul, stabilit, urmând ca pe parcursul perioadei de vegetație să se facă și stropiri cu îngrășăminte foliare.

Acestea joacă rolul unui supliment alimentar pentru plante, accelerând procesul de creștere și sporind rezistența acestora în fața bolilor și dăunătorilor.

Efectuarea stropirilor în perioadele fără precipitații

Ca orice tratament aplicat prin stropire, fertilizarea foliară trebuie să aibă loc într-o perioadă lipsită de precipitații. Este nevoie de o anumită perioadă pentru ca substanțele hrănitoare să fie absorbite în țesutul foliar. În aceste condiții, e lesne de înțeles că o ploaie căzută în acest interval poate diminua sau chiar anula efectul fertilizării.

Din același motiv, culturile nu se irigă timp de câteva zile după administrarea îngrășămintelor foliare. La fel de important este ca frunzele plantelor să nu fie ude în momentul aplicării tratamentului.

Stropirea în perioada optimă

Ținând cont de faptul că absorbția substanțelor nutritive se face la nivel foliar, îngrășămintele din această gamă se aplică în perioadele mai avansate de dezvoltare a plantelor. Cu cât frunzele sunt mai dezvoltate, cu atât oferă o suprafață mai mare de absorbție, iar efectele tratamentului se vor face simțite mai rapid.

Îngrășămintele foliare au efect în orice fază de dezvoltare, însă nu este foarte rentabil să fie administrate de timpuriu, pentru că o bună cantitate de soluție se va pierde.

În loc să ajungă pe frunze, cea mai mare parte se va scurge în sol. De la acest nivel, nu va aduce nici un beneficiu, pentru că îngrășămintele foliare nu sunt absorbite și prin rădăcină.

Alternativa este să se efectueze fertilizări mai dese la momentul la care frunzele sunt suficient dezvoltate, iar eventualele carențe de substanțe nutritive vor fi rapid completate.

 

Prin aplicarea acestor tehnici, plantele de cultură vor avea la dispoziție toți nutrienții necesari, în cantități suficiente. Dacă vor beneficia în același timp și de o bună hidratare, există toate premisele unei recolte bogate, la cel mai înalt nivel calitativ.