Organismul pierde cantitati importante de fluide prin transpiratie sau prin alte procese corporale naturale, avand in permanenta nevoie de completarea acestor rezerve, pentru asigurarea unei stari de sanatate buna.
In zilele noastre, interesul pentru consumul apei lipsite de impuritati a luat amploare, motiv pentru care unele persoane cauta apa de izvor, in timp ce altele sunt convinse ca apa de la robinet este cea mai sanatoasa. In acest articol, iti prezentam cele 4 tipuri de apa recomandate pentru consum, care aduc beneficii importante sanatatii tale.
Apa de la robinet filtrata corespunzator
Chiar daca multe persoane sunt sceptice atunci cand se gandesc la apa de la robinet, aceasta este considerata apa potabila. Cu toate acestea, poti fi deranjat de gustul apei de la robinet sau de mirosul prea puternic de clor al acesteia. Pentru a te bucura de apa buna de baut, fara miros, gust sau culoare, furnizata de robinet, poti achizitiona un filtru de apa, in functie de nevoile si preferintele tale.
Exista distilatoare, care au rolul de a purifica apa prin fierbere sau filtre de carbon, care indeparteaza substantele chimice si impuritatile din apa, pe care le poti cumpara la preturi accesibile. In egala masura, atunci cand esti in cautarea unor filtre de apa care reduc la zero substantele nedorite, poti alege un model de filtru ionic, care contracareaza apa dura, ce cauzeaza depunerea de calcar. Acest produs va utiliza o rasina cu efect de deionizare, insa nu are capacitatea de a indeparta cantitatea de poluanti organici.
Atunci cand esti in cautarea unui filtru de apa, trebuie sa descoperi cele mai bune recenzii de pe piata, deoarece filtrul nu trebuie sa suprafiltreze apa, care este deja tratata. Pentru baut si gatit, se recomanda un filtru de apa cu osmoza inversa, care poate transforma apa de la robinet in apa la fel de curata precum cea plata. In toate aceste cazuri, purificatoarele de apa se monteaza pe chiuveta sau pe blat, pentru a fi usor de manevrat.
Apa plata imbuteliata corect
Cel mai consumat tip de apa este apa plata, corect imbuteliata, care trebuie sa aiba cel mai echilibrat continut oligo-mineral. Daca acest echilibru exista, apa plata va fi una de calitate, usor de baut. In apa plata imbuteliata, vei gasi si sodiu, unul dintre cei mai importanti indicatori minerali, care contribuie la sanatatea organismului. Desigur, sodiul aduce beneficii sanatatii atata timp cat este consumat in cantitati limitate, in caz contrar existand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Apa plata imbuteliata trebuie sa aiba un continut redus de sodiu, de aproximativ 0.75 mg/l, recomandat alimentatiei zilnice si persoanelor cu afectiuni cardiace.
La fel de importante sunt calciul si magneziul din apa, minerale necesare corpului uman, responsabile pentru mentinerea sanatatii oaselor si a proceselor metabolice din organism. O apa plata de un litru trebuie sa contina cel putin 48 mg/l de calciu si magneziu, care vor reduce oboseala, durerile de cap, ameteala sau fragilitatea parului si a unghiilor.
La fel de important este si PH-ul ideal al apei, care exprima aciditatea acesteia. Apa buna de baut trebuie sa fie aproape neutra, avand PH-ul cuprins intre 6.8 si 8.5. Daca PH-ul are o valoare mai mica decat 6.8, apa este mult prea acida si nu poate fi consumata in siguranta. Parametrii ideali ai PH-ului ar trebui sa se incadreze in limita
7 - 7.21.
Apa naturala minerala
Apa naturala minerala este cea care contribuie la refacerea continutului de saruri minerale, pierdute de organism, atunci cand se confrunta cu temperaturi ridicate sau in urma unui efort fizic intens. De aceea, pentru o functionare optima a organismului, trebuie sa compensezi pierderile de electroliti, prin consumul de lichide si alimente care contin apa si saruri minerale.
Apa naturala minerala este benefica digestiei, deoarece contine ioni de bicarbonat in concentratii apreciabile, benefice pentru sanatate. Consumul apei naturale minerale poate neutraliza aciditatea, favorizand si activitatea intestinala, gratie stimularii gastrice. In plus, apa naturala minerala stimuleaza drenajul biliar si are efecte benefice asupra metabolismului colesterolului, avand efecte si asupra scaderii tensiunii arteriale.
Apa pura de izvor
Un alt tip de apa recomandat pentru consum este apa pura de izvor. Izvoarele obisnuite ne ofera apa plata buna de baut, pe care firmele doar o imbuteliaza si o comercializeaza. Cu toate acestea, exista si izvoare a caror apa are un grad mare de mineralizare, motiv pentru care aceasta trebuie sa fie consumata sub stricta supraveghere a medicului.
Unul dintre avantajele apei de izvor este acela ca nu a strabatut tevi, deci nu a preluat depuneri sau substante rezultate din oxidarea metalului. Poti gasi apa naturala minerala disponibila in versiunile plata si carbogazeificata, cu un continut echilibrat de minerale si cu un gust placut si proaspat, care iti va satisface setea.
Indiferent de tipul apei pe care alegi sa o consumi, aceasta este esentiala pentru o sanatate de fier, contribuind la buna functionare a organismului. Cu ajutorul apei, poti sustine eforturile de scadere in greutate, stimuland metabolismul si imbunatatind rata de ardere a grasimilor.