4 tradiții și superstiții de 1 Mai 2022. De Ziua Muncii trebuie să pui ramuri verzi la porți sau în casă

Autor: Amalia Georgescu

Tradiții și superstiții de 1 Mai 2022

Sursa: canva.com

De 1 Mai, Ziua Muncii, se respectă mai multe tradiții și superstiții. Iată ce trebuie să faci în ziua în care este sărbătorit „Armindenul” pentru a avea parte de noroc și belșug.

Ziua de 1 Mai are mai multe semnificații. Pe lângă faptul că aceasta este cunocută de toată lumea drept Ziua Muncii, pe 1 Mai mai este sărbătorit și „Armindenul”, o plantă despre care se crede că are puterea de a proteja recoltele și animalele. Astfel majoritatea tradițiilor și superstițiilor care se respectă de 1 Mai au legătură cu această plantă. Iată cum pot atrage românii norocul și belșugul în casele lor.

Scurt istoric despre „Ziua Muncii”

Ziua de 1 Mai a fost declarată Ziua Internațională a Muncii în anul 1889, de către Congresul Internaționalei Socialiste. Decizia a fost luată pentru a cinsti memoria victimelor grevei generale din Chicago. Astfel, în majoritatea țărilor, ziua de 1 Mai a fost dedicată mișcărilor muncitorești, devenind zi liberă în mai multe state. 

În anul 1872, mai mulți lucrători din New York au cerut ca timpul de lucru să fie redus la 8 ore, protestând în acest sens.

Ulterior, în anul 1886, George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor, a cerut din nou ca ziua de muncă să aibă doar 8 ore. Pentru ca acest lucru să fie pus în practică, mai multe persoane au protestat în SUA, cea mai mare demonstrație fiind organizată în Chicago. Dintre cei 90 de mii de demonstranți, aproximativ 35 de mii au reușit să obțină reducerea programului de muncă la 8 ore, fără ca acestora să le fie tăiat salariul, potrivit wikipedia.org.

Dacă inițial protestele au fost pașnice, în cele din urmă lucrurile au scăpat de sub control, astfel că trei zile mai târziu a avut avut loc un nou protest în Piața Haymarket din Chicago, protest la care au participat mai bine de 65,000 de persoane. Atunci, 4 protestatari au fost împușcați și mai mulți au fost răniți. O bombă a fost aruncată, iar 66 de polițiști au fost răniți, 7 pierzându-și viața.

În memoria acestor victime s-a decis ca ziua de 1 Mai să fie considerată Ziua Internațională a Muncii.

În România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima oară în 1890. Este cunoscut faptul că de Ziua Muncii erau organizate manifestații mari. Ulterior, începând din anul 1990, nu au mai fost organizate astfel de manifestații, însă ziua de 1 Mai a rămas zi liberă, iar românii marchează acest moment prin ieșiri la iarbă verde, plimbări la mare sau la munte. 

Citeste si: 1 Mai 2022, zi liberă pentru români. Când pică Ziua Muncii în anul 2022

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții la români de 1 Mai 

În tradiția populară, ziua de 1 Mai nu este doar Ziua Muncii, ci și momentul din an în care este sărbătorit „Armindenul”. Se spune că acesta este, de fapt, un simbol al vegetației și că poate proteja recoltele și animalele în restul anului. 

În zonele rurale, ziua de 1 Mai mai este cunoscută și sub denumirea de „ziua pelinului” sau „ziua bețivilor”, potrivit crestinortodox.ro.

De 1 Mai 2022 se respectă mai multe tradiții și superstiții, însă 4 dintre ele sunt foarte cunoscute. Pentru a avea parte de noroc, de sănătate și pentru a ține bolile la distanță se spune că oamenii ar trebui să se spele cu rouă în dimineața zilei de 1 Mai. 

O tradiție care se respectă pentru a atrage norocul și a avea parte de belșug este ca la porți sau în casă să fie puse ramuri verzi. 

În trecut, pentru ca gospodăriile lor să fie protejate, oamenii obișnuiau să aducă din pădure o ramură verde, cu o zi înainte de 1 Mai. Ulterior, aceasta era pusă în fața casei și lăsată până la seceriș.

Superstiții de „Ziua Muncii”

Există o superstiție care spune că dacă plouă de Ziua Muncii, atunci vremea va fi mohorâtă și ploioasă și în următoarele 40 de zile.

Se spune că sărbătoarea de 1 Mai ar trebui respectată în special de cei care fac vin. Se crede că vinul va fi protejat de pelin şi nu va face floare dacă „Armindenul” este sărbătorit așa cum se cuvine.

O altă superstiție spune că pe data de 1 Mai 2022 femeile nu ar trebui să lucreze în gospodărie și nici bărbații nu ar trebui să lucreze pământul. Chiar dacă nu este o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, se spune că cei care vor munci în această zi riscă să aibă parte de rele, iar grindina se poate abate asupra gospodăriei lor. 

Citeste si: Când se întorc elevii la școală după vacanța de primăvară 2022. Iată când încep școlile după Paște 2022

 

Taguri: