40% dintre romani nu au ASIGURARE MEDICALA. Stii cat costa o zi de spitalizare?

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 19 oct 2020, 00:35

Spitalele sunt pline de bolnavi care ajung fie pe propriile picioare, fie cu ambulanta si care nu au asigurari de sanatate.

La camera de garda doctorul nu intreaba daca pacientul are sau nu contributiile platite, ci incearca sa faca ce-i sta in putere ca sa-l faca bine. Insa departamentul de primiri Urgente se confrunta cu un numar foarte mare de bolnavi care nu au asigurare medicala.

In fiecare luna pe usile spitalor intra sute de astfel de oameni care primesc tratament si medicatie si care nu platesc nici macar un leu.
In momentul in care un pacient se prezinta in departamentul de urgenta, nu au documente medicale, iar medicii fac investigatii de la zero pentru a putea afla ce tratament corespunzator sa aplice.

Iar banii nu sunt deloc putini. Ganditi-va ca o singura zi de spitalizare inseamna cateva sute de lei. Costul unei zi de spitalizare porneste de la 350 de lei si urca in functie de analizele care se realizeaza, interventii chirurgicale sau nu.
Cea mai simpla operatie costa cel putin 1000 de lei, daca vorbim despre interventiile simple. In cazul celor complicate sumele se ridica la 4- 5 000 de lei.

Inainte de operatie, pacientul neasigurat are, insa, posibilitatea de a alege daca ramane sau pleaca acasa. Ceea ce trebuie sa stie insa, este ca odata internat intr-o sectie a spitalului, nu mai reprezinta o urgenta, drept pentru care trebuie sa plateasca pentru fiecare doctorie, perfuzie sau pansament in parte.


In momentul in care pacientul nu mai este o urgenta, se hotaraste daca pacientul se externeaza sau va suporta in continuare costurile retinerii lui in spital. Din pacate, intr-o asemenea situatie se afla si cei care lucreaza la negru si nu achita contributiile lunare, dar si cei ai caror angajatori nu platesc asigurarile de sanatate.

In aceasta situatie, multi dintre suferinzi se vad nevoiti sa amane sau chiar sa renunte la tratament.
Exista, insa, si posibilitatea de a achita personal contributia lunara in valore de aproape 30 de lei. In felul acesta, pacientul obtine calitatea de asigurat si astfel este absolvit de plata serviciilor medicale. Odata devenit asigurat, nu uitati ca la internare veti avea nevoie si de cateva documente. Aproape 8 milioane de romani isi achita lunar asigurarile de sanatate.