426 de urși vor fi împușcați anual! Legea a fost votată în plenul Camerei Deputaților

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 18 iul 2024, 20:22

Proiectul de lege care prevede reducerea populației de urși a fost votat

Sursa: Pexels.com

În urma unui incident tragic care a avut loc pe traseul turistic Jepii Mici, în care o tânără și-a pierdut viața după ce a fost atacată de urs, Parlamentul României a decis să ia măsuri ferme pentru gestionarea populației de urși din țară.

Luni, 15 iulie, deputații au votat un proiect de lege menit să prevină astfel, în viitor, tragedii similare cu cea a Dianei, fata care a fost ucisă de urs în Munții Bucegi, și să reducă pagubele cauzate de aceste animale sălbatice.

Ce prevede legea votată în plenul Camerei Deputaților

Cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri, proiectul de lege care prevede măsuri stricte pentru gestionarea populației de urși a fost adoptat.

Un deputat a ales să se abțină de la vot. În memoria Dianei, deputații au ținut un moment de reculegere în plen.

Noua lege prevede recoltarea a 426 de exemplare de urs brun, măsură considerată necesară pentru prevenirea atacurilor asupra populației umane și reducerea pagubelor materiale produse de aceste animale. De asemenea, se va interveni în cazuri de urgență pentru a extrage un număr suplimentar de 55 de urși.

Citește și: Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor este programată luni, 15 iulie: Va fi modificată legislația privind urșii

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: VIDEO Emilia Ghinescu vorbește despre vremurile grele din viața sa: „Eram singură și au fost momente în care nu știam de unde să fac rost de bani să îmi plătesc anumite rate.”

Proiectul de lege a fost dezbătut în cadrul Comisiilor reunite de agricultură și administrație ale Camerei Deputaților și a inclus mai multe amendamente. Legea completează articolul 1 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și modifică Ordonanța de Urgență nr. 81/2021, care reglementează metodele de intervenție pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra persoanelor și bunurilor acestora.

Cu ce mențiuni a venit Tanczos Barna, în vederea proiectului de lege

Senatorul UDMR Tanczos Barna, inițiatorul proiectului, a declarat că legea se bazează pe un studiu științific comandat de Ministerul Mediului. Studiul a estimat populația de urși bruni din România la între 7.400 și 8.500 de exemplare și a propus extragerea a 426 de urși pentru prevenție, pe lângă intervențiile de urgență în cazuri de forță majoră.

Potrivit fostului ministru al Mediului, cota de prevenție la nivelul fondurilor de vânătoare a fost calculată pe baza numărului de atacuri asupra oamenilor, a stânelor și a culturilor agricole, precum și în funcție de valoarea pagubelor provocate.

Tanczos Barna a subliniat că măsurile adoptate sunt necesare pentru a proteja atât populația umană, cât și proprietățile acesteia, în contextul unei creșteri semnificative a atacurilor de urs în ultimii ani.

Citește și: Diana Maria Cazacu, fata de 19 ani atacată de urs, a fost îngropată azi: Aceasta a fost înmormântată în rochie de mireasă, în aceeași criptă cu bunicul ei

„Proiectul prevede o cotă anuală de intervenție pentru a gestiona problemele în zonele cele mai afectate de conflicte om- urs. Anexa acestei inițiative legislative estimează intervenția la nivel de fond de vânătoare în funcție de gravitatea problemelor în fiecare fond de vânătoare”, a explicat senatorul UDMR, citat de Observator.

 


Episodul 46 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D vineri, 23 august 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.