Luni, 15 iulie, deputații au votat un proiect de lege menit să prevină astfel, în viitor, tragedii similare cu cea a Dianei, fata care a fost ucisă de urs în Munții Bucegi, și să reducă pagubele cauzate de aceste animale sălbatice.
Ce prevede legea votată în plenul Camerei Deputaților
Cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri, proiectul de lege care prevede măsuri stricte pentru gestionarea populației de urși a fost adoptat.
Noua lege prevede recoltarea a 426 de exemplare de urs brun, măsură considerată necesară pentru prevenirea atacurilor asupra populației umane și reducerea pagubelor materiale produse de aceste animale. De asemenea, se va interveni în cazuri de urgență pentru a extrage un număr suplimentar de 55 de urși.
Proiectul de lege a fost dezbătut în cadrul Comisiilor reunite de agricultură și administrație ale Camerei Deputaților și a inclus mai multe amendamente.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Cu ce mențiuni a venit Tanczos Barna, în vederea proiectului de lege
Senatorul UDMR Tanczos Barna, inițiatorul proiectului, a declarat că legea se bazează pe un studiu științific comandat de Ministerul Mediului. Studiul a estimat populația de urși bruni din România la între 7.400 și 8.500 de exemplare și a propus extragerea a 426 de urși pentru prevenție, pe lângă intervențiile de urgență în cazuri de forță majoră.
Potrivit fostului ministru al Mediului, cota de prevenție la nivelul fondurilor de vânătoare a fost calculată pe baza numărului de atacuri asupra oamenilor, a stânelor și a culturilor agricole, precum și în funcție de valoarea pagubelor provocate. Tanczos Barna a subliniat că măsurile adoptate sunt necesare pentru a proteja atât populația umană, cât și proprietățile acesteia, în contextul unei creșteri semnificative a atacurilor de urs în ultimii ani.
„Proiectul prevede o cotă anuală de intervenție pentru a gestiona problemele în zonele cele mai afectate de conflicte om- urs. Anexa acestei inițiative legislative estimează intervenția la nivel de fond de vânătoare în funcție de gravitatea problemelor în fiecare fond de vânătoare”, a explicat senatorul UDMR, citat de Observator.