44 de morti si zeci de mii de oameni evacuati!  Este bilantul tragic al celor mai grave inundatii din Serbia

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 02:49

Inundatiile din Serbia, Bosnia si Croatia au facut prapad! Apa a ajuns in Serbia la peste 2 metri adancime si multi localnici au ramas blocati in case sau in apartamente.

Bietii de ei nu mai credeau ca vor scapa cu viata. Norocul a venit de la  voluntarii si militarii care i-au salvat. Multi au fost adusi la Belgrad si cazati in sali de sport.

In apropiere de Obrenovat, un rau  ameninta termocentrala Nikola Tesla care produce 50 la suta din consumul national de electricitate. Oriunde te-ai uita este numai apa! Ca sa evite o catastrofa, zeci de persoane incearca sa ridice ziduri de aparare in apropierea termocentralei  deoarece instalatiile sunt aproape izolate de ape.

Mii de voluntari din orasele neafectate de inundatii au venit sa dea o mana de ajutor. Ei au consolidat  digurile cu nu mai putin de un milion de saci cu nisip.

In Bosnia, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate iar operatiunile de evacuare cu barci pneumatice si elicoptere continua. Din cauza intemperiilor, zeci de localitati au fost devastate de alunecari de teren.
Mai multe tari europene din regiunea Balcanilor  si Rusia au trimis în aceste  tari zeci de echipe de salvare, precum si medicamente, si provizii.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Din cauza debitului crescut al Dunarii care va atinge 13.500 metri cubi pe secunda  si autoritatile romane au intrat in alerta, dar ,deocamdata nu se pune problema evacuarii de localitati.

Romanii vor monitoriza in urmatoarele zile digurile de pe fluviu deoarece viitura va stationa la noi in tara 4-5 saptamani si  exista riscul  ca acestea sa cedeze in unele locuri. Intre timp, Romania a sarit in ajutorul  Serbiei si Bosniei pentru inlaturarea efectelor inundatiilor.