Mustul făcut din struguri proaspeți, zdrobiți are nenumărate beneficii pentru sănătate, pe lângă gustul catifelat și puțin înțepător, dar sunt și categorii de persoane ce ar fi recomandat să nu consume băutura toamnei.
Citeste si: Bilanț coronavirus luni, 10 octombrie 2022. A crescut numărul pacienților din spitale. Câte cazuri noi sunt
Ce beneficii pentru sănătate are mustul
Principalele soiuri din care se face mustul sunt cele de struguri roșii. Acestea conțin cantități mari de compuși de polifenoli, ce ne protejează împotriva dezvoltării bolilor cardiovasculare și sunt cunoscuți pentru reducerea proceselor inflamatorii și a stresului oxidativ. Consumul mustului de struguri va stimula producția de oxid nitric, oxid ce asigură flexibilitatea vaselor de sânge și menține tensiunea arterială în parametrii normali.
Mustul este bogat in antioxidanți și minerale, dar are și proprietăți antibacteriene și antivirale, iar aceste componente ale lui ne întăresc sistemul imunitar, ceea ce este necesar în aproprierea sezonului rece.
Mustul de struguri este extrem de bun și pentru curățarea rinichilor, acesta poate ajuta chiar și la prevenirea formării pietrelor la rinichi.
Conținutul ridicat de vitamine B1, B2 și B6, dar și de polifenolii din must, îmbunătățesc memoria, de asemenea, acesta îmbunătățește funcțiile cognitive în cazul vârstnicilor și încetinește declinul mintal.
Citeste si: Când vine valul șapte al pandemiei de COVID-19, în România. Medicul Octavian Juma face anunțul sumbru
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Ce persoane trebuie să evite consumul de must
Mustul de struguri este o bătură ce ne aduce multe beneficii sănătății noastre, însă dacă se abuzează de cantitățile băute sau categoria din care facem parte este una ce trebuie să evite această băutură, mustul ne poate afecta sănătatea.
Mustul nu este indicat persoanelor cu probleme în privința greutății. Băutura realizată din struguri zdrobiți are un conținut mare de zahăr, iar dacă este consumat în cantități mari, acesta poate să pună kilograme în plus. Din cauza cantității ridicate de zahăr pe care mustul o are, acesta nu este recomandat nici diabeticilor.
Persoanele anemice sau cele ce au un sistem imunitar scăzut trebuie să evite și ele mustul deoarece poate diminua nivelul de fier din organism.
Șoferii sunt o altă categorie ce trebuie să stea departe de must, mai ales dacă plănuiesc să conducă. Băutura are o concentrație de alcool mai mare cu cât zilele trec și după câteva zile în care strugurii zdrobiți au fermentat, acesta poate atinge gradul de alcoolemie de 4%.
Citeste si: Când se schimbă ora în România. Efectele pe care trecerea la ora de iarnă 2022 le are asupra organismului
Surse: doc.ro, sfatulmedicului.ro