5 cele mai frecvente afecțiuni asociate sportului de performanță

Author: Oana Picerea

Sportul de performanță reprezintă o activitate cu multiple beneficii pentru sănătate. Însă, ca urmare a suprasolicitării organismului pentru atingerea unor noi realizări, acesta este însoțit și de o multitudine de riscuri. Cunoașterea și înțelegerea acestora poate încuraja sportivul să se protejeze mai bine, iar incidența afecțiunilor asociate sportului de performanță să fie diminuată.

Leziunile musculare

Leziunile de la nivelul mușchilor sunt printre cele mai răspândite complicații ale sportului de performanță. Acestea apar ca urmare a unei contracții bruște a mușchiului, cum se întâmplă în cazul traumatismelor, exercițiilor de intensitate crescută, oboselii musculare.  Acestea pot varia de la întinderi ușoare, până la rupturi complete ale mușchiului.

În cazurile severe, asociate cu complicații, este necesară intervenția chirurgicală. În prezent se folosesc tehnici cât mai puțin invazive și care au rolul de a asigura o recuperare rapidă. Una dintre acestea este artroscopie umar. Această tehnică poate fi utilizată atât pentru a stabili diagnosticul, cât și a pentru a oferi tratamentul optim.

Condropatia - leziunea cartilajului

Condropatia sau leziunea cartilajului este o afecțiune cu un impact semnificativ asupra performanței sportivilor. Cartilajul articular constituie un țesut care se află la nivelul suprafețelor osoase aflate în contact în cadrul articulației. În timp, ca urmare a suprasolicitării prin efectuarea unor mișcări repetitive sau a unor anomalii anatomice, apare distrugerea cartilajului articular, adică condropatia. Cea mai afectată articulație este cea a genunchiului, la acest nivel, afecțiune fiind cunoscută ca gonartroza.

Tratamentul necesită a fi instituit cât mai rapid, deoarece lăsată netratată condropatia poate determina:

  • scăderea mobilității;
  • diminuarea performanței;
  • durere;
  • risc crescut de apariție al altor leziuni la nivel muscular sau ligamentar.

Luxațiile

Efectuarea mișcărilor se face prin intermediul articulațiilor. În cadrul acestor structuri anatomice, sunt conectate două segmente, spre exemplu: articulația cotului este formată din oasele brațului și ale antebrațului. În sportul de performanță, pot fi efectuate mișcări repetitive sau mișcări ce pot solicita articulațiile. Efortul susținut sau lipsa odihnei pot determina dislocarea articulației, adică pierderea raporturilor anatomice dintre suprafețele articulare, afecțiune cunoscută ca luxație.

Este important de menționat că sportivii de performanță prezintă adaptări anatomice, care le permit a realiza mișcările specifice sportului pe care îl practică. În cazul tenismenilor, astfel de modificări pot fi confundate cu instabilitatea umărului. De aceea, este important ca în cazul în care este suspect un umar dislocat să se consulte un medic cu experiență pentru stabilirea diagnosticului corect.

Tendinita

Tendoanele reprezintă segmente alcătuite din țesut conjunctiv prin intermediul cărora mușchii se inseră la nivelul oaselor. În acest mod, mișcarea este permisă. Efectuarea mișcărilor repetitive sau a unui efort susținut pentru o perioadă mai lungă de timp poate determina inflamația tendoanelor, afecțiuni cunoscută ca tendinită.

Tendinita se poate manifesta la nivelul oricărei articulații, dar cel mai frecvent este prezentă la nivelul:

  • umărului;
  • cotului;
  • genunchiului.

Entorsele

Entorsele sunt afecțiuni ale ligamentelor, acele structuri anatomice formate din țesut conjunctiv, prin intermediul cărora oasele sunt conectate între ele. În sportul de performanță, entorsele sunt destul de des întâlnite, indiferent că sunt leziuni ușoare (o întindere minoră) sau chiar rupturi complete ale ligamentelor. Cele mai comune entorse sunt la nivelul umărului, al genunchiului și al gleznei.

Sportul de performanță reprezintă o activitate frumoasă, care aduce satisfacții celor care îl practică, dar se asociază și cu multiple afecțiuni ale mușchilor și ale structurilor anatomice conexe. Deoarece sportivii de performanță petrec mult timp la antrenamente, este important să deprindă efectuarea corectă a mișcărilor, să folosească echipamentul de protecție, dar și să respecte pauzele de odihnă pentru recuperare. Prin acordarea unei atenții sporite metodelor de prevenție, sportivii pot să-și atingă obiectivele de performanță într-un mod sigur și sănătos.

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.