Diferențele între femei și bărbați nu sunt doar de ordin fiziologic. Când vine vorba de sănătate și stare de bine, femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea anumitor boli. În cazul femeilor vorbim des despre probleme hormonale, de afecțiuni ale sistemului reproducător și despre boli autoimune. Iată cinci dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul femeilor:
Boli ginecologice
Aparatul reproducător al femeii este un sistem biologic extrem de complex și cu funcții de-a dreptul fascinante. Însă orice dezechilibru s-ar petrece la acest nivel are impact asupra întregului organism. Cele mai grave boli ginecologice, care afectează direct sănătatea femeilor, sunt afecțiunile precum boala inflamatorie pelvină, chistul, fibromul și cancerul.
O atenție aparte trebuie acordată infecțiilor cu candida, care apar pe fondul unui sistem imunitar slăbit, ori ca urmare a unui tratament cu antibiotice. Din fericire, farmaciile pun la dispoziția clientelor o gamă largă de tratamente pentru a combate infecția. Însă cel mai bun medicament pentru candida este cel recomandat de medic.
Osteoporoza
Osteoporoza este o boală care slăbește oasele. Uneori este numită boala tăcută, deoarece nu există simptome vizibile până când este deja târziu. De fapt, multe femei nu sunt diagnosticate cu această afecțiune decât după o fractură. Deși atât bărbații, cât și femeile pot face osteoporoză, afecțiunea apare mai des la femei decât la bărbați.
Femeile trebuie să știe că pot preveni apariția osteoporozei prin aportul de calciu si vitamina D, precum și prin efectuarea unor exerciții ușoare, de întărire a musculaturii.
Boli autoimune
Sistemul imunitar este conceput să atace virușii și bacteriile cu care organismul intră în contact în viața de zi cu zi. În cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar este derutat și se atacă pe sine.
Există numeroase tipuri de boli autoimune, cu grad diferit de severitate, iar cele mai multe apar la femei. Psoriazisul reprezintă o astfel de boală cronică autoimună, iar în majoritatea cazurilor proveniența este ereditară. Tratamentul constă, de regulă, în aplicarea unor creme psoriazis direct pe leziunile de pe piele, însă poate presupune și administrarea medicamentelor ori fototerapie.
Boli cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate atât la bărbați, cât și la femei. Conform unor studii, în România, 69% dintre decesele la femei sunt cauzate de bolile cardiovasculare.
Din fericire, bolile de inimă pot fi prevenite prin dietă, exerciții fizice, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool.
Diabet
Diabetul poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex, însă studiile arată ca această afecțiune metabolică are un impact diferit asupra femeilor. Concret, femeile se confruntă cu mult mai multe simptome și complicații ale diabetului, comparativ cu bărbații.
Printre factorii de risc pentru diabet la femei se numără: vârsta peste 45 de ani, obezitatea, antecedente în familie și hipertensiune arterială.