5 curiozități despre plantele carnivore

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 24 iul 2022, 13:30

Plantele carnivore au primit această denumire, datorită faptului că se hrănesc cu insecte. Noi vă dezvăluim cele mai interesante curiozități despre aceste plante.

Cu siguranță ați auzit de existența plantelor carnivore. Denumirea pare înfricoșătoare, însă, în realitate, acestea sunt plante inofensive, care nu au nicio legatură cu filmele de groază. Iată tot ce trebuie să știți despre aceste plante.

Ce sunt plantele carnivore

În primul rând, trebuie să știți că, deși poartă denumirea de plante carnivore, în realitate acestea se hrănesc doar cu insecte de dimensiuni mici.

Țânțarii, muștele sau gândacii fac parte din meniul preferat al acestor plante. Mai exact, plantele fac rost de substanțe nutritive din corpul acestor insecte. Astfel, reușesc să producă semințe, să crească și să perpetueze specia.

O plantă carnivoră este o plantă care are anumite caracteristici, care să-i poată permite atragerea sau capturarea prăzii. Există plante carnivore pasive, cum este, de exemplu, Nepenthes, sau active, ca în cazul frunzelor capcană ale lui Venus.

De obicei, frunzele sunt cele periculoase, și în cazuri foarte rare, florile. Unele plante, cum este Drosera, au frunzele lipicioase, care se transformă în capcane. În schimb, Dionea își prinde prada cu un fel de clește.

Plantele carnivore atrag insectele cu ajutorul culorilor vii sau cu ajutorul stimulilor olfactivi. După aceea, prada este reținută în plantă cu ajutorul unei substanțe lipicioase, este aspirată într-un fel de buzunar digestiv sau este prinsă prin închiderea rapidă a cavității.

Unele specii de Sarracenia produc și un fel de stupefiant pentru insecte.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Există peste 700 de specii de plante carnivore, dintre care cele mai cunoscute sunt capcana lui Venus, foaia grasă, roua cerului, planta gulerată, cupa maimuțelor, roata apelor și otrăţelul bălților.

5 lucruri mai puțin știute despre plantele carnivore

Deși cu toții am auzit de plantele carnivore, puțină lume cunoaște secretele acestora. Dacă vă pasionează subiectul, noi vă dezvăluim câteva detalii interesante despre aceste plante mai ciudate:

1. Plantele carnivore trăiesc și în România. Există câteva specii, cum ar fi otrăţelul bălților, numită oficial Utricularia vulgaris, roata apelor, roua cerului (Drosera anglica) sau foaia grasă (Pinguicula alpina), care pot fi întâlnite și pe teritoriul țării noastre.

2. Plantele carnivore mănâncă aproximativ 50 de insecte pe an. Aceste plante s-au reorientat către insecte, din cauza faptului că solul din zonele în care trăiesc este lipsit de substanțe nutritive.

3. Plantele carnivore produc anumite enzime, care le ajută să digere insectele.

4. Nepentes şi Triphyophyllum sunt cele mai mari plante carnivore. Acestea pot ajunge la zeci de metri înălțime. Pentru că au capcane foarte mari, pot consuma și șoareci, broaște sau chiar păsări de dimensiuni mai mici.

5. Utricularia are cea mai rapidă capcană: este o plantă acvatică, ce își aspiră prada în 0,03 secunde.