Poate ca bei whisky dupa o zi grea de munca sau poate la final de saptamana alaturi de prieteni, dar oare asta inseamna ca stii cu adevarat totul desprea acesta bautura? Noi credem ca cel putin un lucru de pe lista noastra iti va fi necunoscut, indiferent de cat de pasionat esti. Asadar, toarna-ti un pahar de whisky si parcurge lista de mai jos. Cine stie, poate cu noile informatii iti vei uimi grupul de prieteni la urmatoarea intrevedere. Bea responsabil, dar si informat!
Gradul de popularitate
Ca whisky-ul este o bautura populara stiai si tu, dar te gandeai oare ca scotienii exporta cate 34 de sticle la fiecare secunda? Evident, aceast afacere nu putea trece neobservata la cat de profitabila este, asadar primele taxe impuse pe comertul cu whisky au fost impuse in 1644.
Tipuri diferite
Exista cinci categorii principale diferite ale acestei bauturi. Tu poti spune ca le-ai incercat pe toate? Avem asa: scotch, de origine scotiana, whisky irlandez, canadian, whiskey american, dar si bourbon. Stai linisitit, nu-ti propunem si nici nu ar fi posibil sa incerci toate varietatile, mai ales avand in vedere faptul ca exista peste 5000 de tipuri diferite in intreaga lume.
Conditii stricte
Daca dupa achizitionare tu poti tine sticla linistit in bar, sa stii ca producatorii nu se bucura chiar de aceleasi privilegii. In 1915 s-a stabilit ca pastrarea bauturii, parte din procesul de productie, se poate realiza exclusiv in butoaie dintr-un anumit tip de lemn, si nu pentru mai mult de doi ani. In 1916 termenul a fost prelungit la trei ani.
De exemplu, in Scotia nu ai voie sa folosesti un butoi nou din lemn de stejar pentru a matura whisky-ul. Pentru a putea fi eligibil pentru maturarea whisky-ului, un butoi trebuie sa fi fost umplut anterior cu rom, vin, bere sau whiskey american pentru cel putin sase luni. Daca distilatul a fot lasat la invechit intr-un butoi necorespunzator, acesta nu va putea fi denumit whisky.
Nu toata lumea se poate bucura de celebra bautura
Destul de ironic, statul Tennessee, adica locul nasterii faimoasei distilerii Jack Daniel’s este un stat „uscat”. Cu alte cuvinte, consumul de alcool este interzis. Cu toate acestea, sunt permise degustarile la distilerie sau achizitionarea de sticle comemorative in anumite magazine.
Whisky-ul nu se bea neaparat cum crede lumea ca se bea
La ce te-ai gandit cand ai auzit expresia “whisky on the rocks”? Desi de obicei ne gandim instant la gheata, traducerea trebuie facuta mot a mot, termenul facand referire la metoda de racire a whisky-ului cu ajutorul pietrelor reci luate din rau. Desi in timp pietrele au fost inlocuite cu cuburi de gheata, expresia a ramas.
Intre noi fie vorba, daca vrei sa bei whisky ca la carte, nu ai voie sa-l combini cu gheata deoarece aceasta ingheata aromele si domoleste alcoolul. De asemenea, combinatiile de whisky soda sau whisky si cola sunt absolut interzise de catre cunoscatori. Daca vrei sa pastrezi traditia, poti cumpara pietre de racire speciale de pe internet!
Avand in vedere ca si ingerii beau whiskey, fenomen cunoscut drept pierderea a 2% din cantitatea de whisky prin interactiunea alcoolului cu lemnul de stejar, tu ce scuze ai avea?