5 detalii care fac diferența în gaming

Autor: Oana Iosif

Orice persoană pasionată de gaming știe cât de importantă este o configurație specială. Sigur, unele jocuri pot rula și pe calculatoare obișnuite, dar experiența nu va fi niciodată una de top. De exemplu, Among Us, Stardew Valley sau Minecraft nu au nevoie de un procesor puternic, în schimb, Red Dead Redemption 2 sau Stellaris, au nevoie de o placă grafică de calitate superioară.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care ar trebui să iei întotdeauna în calcul achiziționarea unui computer special pentru gaming, cu componente performante, începând de la memorie sau procesor și până la placa grafică. Avantajul unui PC de gaming este că poate fi construit din componente separate, care pot fi schimbate oricând este nevoie. Beneficiile acestor configurații nu se văd doar în gaming, ci și în alte activități, cum ar fi editarea foto - video.

Termenul de ”PC pentru gaming” este foarte des utilizat și se referă la cele mai performante componente hard și soft disponibile pe piață. Întotdeauna, procesoarele de gaming sunt mai rapide și mai performante, iar placa grafică, coolerul și sursa trebuie să se afle la același nivel.

1. Procesorul

Numit și creierul unității centrale, procesorul (CPU) este cel care face ca toate componentele și aplicațiile să funcționeze la potențial maxim. Se recomandă procesoare de nivel cel puțin mediu, cum ar fi Core i5 sau AMD Ryzen 5. Cu toate acestea, o investiție cu adevărat satisfăcătoare va fi într-un Core i7 sau AMD Ryzen 7 sau 9. Procesorul este și cel care comandă placa grafică (GPU), astfel încât aceasta să fie capabilă să redea toate imaginile minunate pe care le vezi pe ecranul monitorului.

2. Placa de bază

Aceasta este componenta care susține tot hardware-ul din calculatorul tău. Cel mai important detaliu când vine vorba despre placa de bază, este compatibilitatea cu restul componentelor, în cazul în care le vei alege separat. Dacă vrei să mergi pe varianta simplă, poți opta pentru o placă grafică integrată, care are deja montate componente pe ea, inclusiv sistemul pentru wi-fi. O placă de nivel mediu este RTX 3070 de 8GB, în timp ce o placă de bază de top este RTX 3090 de 24 GB.

3. RAM (Random Access Memory)

Este memoria care stochează informațiile care trebuiesc accesate imediat. Cu cât RAM este mai mare, cu atât PC-ul poate procesa mai multe informații simultan și devine mai eficient pentru jocurile de ultimă generație. Se recomandă un RAM de min 16 GB, dar ideal pentru aplicațiile grafice sau video mai noi ar fi un RAM de 32 GB.

4. Sursa

Alimentarea optimă cu curent electric este un factor crucial în funcționarea unui PC de gaming. Alegerea unei surse puternice, care să se potrivească cu necesarul de curent electric al calculatorului, trebuie să fie făcută cu multă atenție, deoarece nu este vorba doar de configurația actuală, ci și de eventualele upgrade-uri pe care le poți face în viitor. Sursa este cea care transformă curentul alternativ disponibil la priză în curent continuu, necesar pentru funcționarea tuturor componentelor din calculatorul tău. Alege o sursă cu o putere de minim 650 de W, dar ideală ar fi una de 1000W, mai ales dacă intenționezi să adaugi încă o placă grafică în sistem.

5. Unitatea de stocare (SSD sau HDD)

Aceasta este componenta care stochează toate fișierele și aplicațiile existente în calculator. Cu cât unitatea de stocare este mai mare, cu atât vei putea păstra mai multe fișiere, jocuri sau elemente media în PC-ul tău. Ca dimensiune, dacă plănuiești să stochezi 20 de jocuri de circa 40Gb fiecare, vei avea nevoie de un hard de 1TB.

Orice alte componente, cum ar fi sistemul de răcire suplimentar sau un hard disk extern, pot fi utile, dar nu sunt strict necesare. Respectă recomandările din acest articol, iar experiența ta de gaming va fi una de top.