Zilnic, 5 din 6 persoane își pierd viața pe drumurile din România. Ce ai de făcut în cazul unui accident rutier

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 aug 2023, 04:45

Zilnic, 5 din 6 persoane mor din cauza accidentelor rutiere

Sursa: https://pixabay.com/

În fiecare zi, 5 din 6 persoane mor din cauza accidentelor rutiere, pe drumurile din România.

Potrivit euronews.ro, în România, 5 din 6 persoane mor în accidente rutiere, zilnic. 

În România, 5 din 6 persoane mor în accidente auto în fiecare zi

În România, 5-6 persoane își pierd viața zilnic în accidentele auto. Potrivit Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație, 80% dintre accidente sunt produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversărilor neregulamentare.

Astfel că, în fiecare an, milioane de victime rutiere sunt adăugate bilanțului actual de peste 50 de milioane de morți și sute de milioane de răniți, de la primul deces rutier care a avut loc cu 125 de ani în urmă.

Citește și: A fost adoptat un proiect nou pentru monitorizarea traficului rutier. Cum îi va afecta acest lucru pe șoferi și cum va fi modificat Codul Rutier

Pompierii din cadrul ISU Bihor au transmis, printr-un comunicat de presă, o serie de recomandări pentru a ști ce ai de făcut în cazul unui accident rutier:

- Nu vă panicați!

- Sunați la 112. Oferiți locația cât mai exactă.

- Porniți luminile de avarie pentru a semnaliza și celorlalți participanți la trafic, producerea accidentului.

- Aflați dacă sunt persoane blocate care nu pot ieși.

Transmiteți acest lucru operatorului 112.

- Oferiți informații despre numărul persoanelor implicate.

- La nevoie, utilizați stingătorul din dotare – în urma accidentului pot exista scurgeri de carburant sau chiar flacără deschisă, existând un pericol de incendiu.

- Pregătiți locul pentru sosirea echipajelor medicale – rugați toți șoferii mașinilor oprite să facă un culoar liber pentru echipajele de intervenție.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În același timp, este interzisă:

- schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane;

- preluarea victimelor de la fața locului cu scopul de a ajunge cât mai repede la o unitate spitalicească fără a aștepta sosirea echipajelor medicale;

- părăsirea locului accidentului până la sosirea echipajelor de poliție.

Citește și: Schimbări în noul Cod Rutier: Sute de permise auto urmează să fie suspendate începând din această iarnă

Ce ai de făcut în cazul unui accident

Înainte să cobori din mașină, ia în calcul riscurile posibile: incendiu, trafic deschis, teren alunecos, instabilitatea mașinii accidentate sau existența unor substanțe periculoase (în cazul mașinilor de transport marfă există marcaje specifice).

În cazul în care nu cunoști măsurile de acordare a primului ajutor, rezumă-te la a încerca să calmezi victimele, să le comunici că ați alertat echipajele de intervenție şi să le recomanzi să nu efectueze mișcări bruște care să le agraveze starea medicală.

Doar dacă există un pericol iminent de incendiu, poți scoate victimele menținând în permanență coloana vertebrală în linie dreaptă (cap – gât – trunchi), pentru a evita agravarea leziunilor.

Numărul accidentelor cu trotinete a crescut de aproape 20 de ori

Conform datelor puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române, în ultimii patru ani, în România, s-au produs 198 de accidente grave în care au fost implicate trotinete electrice. Urmare a acestora, 13 persoane şi-au pierdut viața, peste 200 de persoane au fost rănite grav şi 12 rănite ușor.

Majoritatea accidentelor au fost produse din vina conducătorilor de trotinete, principalele cauze fiind abaterile de la regulile de circulație, neadaptarea vitezei la condițiile de drum, neacordarea priorității vehiculelor, neasigurarea la schimbarea direcției de mers şi circulația pe sens opus.