5 exercitii pentru coloana pe care le poti face acasa - Scapa de durerea de spate!

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 24 oct 2018, 17:11

Un stil de viata sedentar poate avea efecte negative pentru sanatatea ta. Coloana vertebrala este zona cea mai afectata a corpului, atunci cand intra in discutie pericolele pe care le implica o viata lipsita de miscare si de efort fizic constant. Din cauza statului la birou sau pur si simplu pe seama unor predispozitii genetice, pot sa apara dureri de spate. 

Pentru a le combate, iti prezentam astazi cele mai eficiente 5 exercitii pentru coloana lombara si pentru cea cervicala, pe care le poti face si acasa!

Exercitii pentru coloana lombara

Pentru coloana lombara, se recomanda efectuarea unor tipuri de exercitii care sa minimizeze riscul de aparitie a unor conditii medicale severe, dintre care cele mai cunoscute sunt lombosciatica si hernia de disc. Iata 3 exercitii simplu de efectuat pentru zona lombara a coloanei: 

1. Pozitia initiala este cea de culcat pe spate. Genunchii se indoaie, iar talpile raman sprijinite de sol. Mai apoi, se trage genunchiul catre piept, folosind bratele. In mod ideal, miscarea ar trebui executata pana ce genunchiul atinge zona toracala. Se mentine corpul in aceasta pozitie pana la 5 secunde si se repeta miscarile, cu celalalt picior. Exercitiul se poate realiza si ridicand ambii genunchi simultan. 

2. Din picioare, ridica-te pe varfuri cat de mult poti. Pentru ca acest exercitiu sa fie eficient, se recomanda sa se repete de 10-15 ori. Daca esti la inceput si nu ai destul stabilitate, poti executa aceasta miscare in apropierea unui perete. 

3. Foarte eficienta pentru ameliorarea durerilor lombare este si pozitia pisicii, una dintre miscarile specifice pentru yoga. Pentru a o executa, este nevoie sa te asezi pe saltea cu fata catre sol, sprijinindu-te pe palme, care trebuie sa fie aliniate cu umeriii. Inspira si arcuieste spatele catre sus, in timp ce aduci barbaia inspre zona pieptului. Mai apoi expira si arcuieste-ti spatele in jos, simultan cu ridicarea barbiei. In acest mod, coloana vertebrala se va detensiona. 

Exercitii pentru coloana cervicala

Spondiloza verticala este o alta afectiune de care ar trebui sa te temi daca adopti o postura incorecta atunci cand stai ore in sir la birou. Iti venim in ajutor cu doua exercitii foarte bune prin care poti preveni instalarea acestei afectiuni:

1. Roteste capul la stanga si mai apoi la dreapta (pentru fiecare miscare cate 8 repetari, ele pot fi realizate si alternativ) si mai apoi fata-spate. 

2. Intinde capul in fata, cat poti de mult, iar mai apoi, tinand mainile deasupra cefei, aplica o forta de tractiune pana ce vei resimti o usoara detensionare a coloanei cervicale.

Pe langa toate aceste exercitii destinate reducerii durerilor de spate, mai poti face alte cateva tipuri de miscari care sa te ajute sa iti imbunatatesti postura, sa pari mai inalta si sa iti mentii coloana dreapta. Da play videoclipului de mai jos pentru a afla care sunt aceste exercitii pe care le poti face chiar si in pauza de la birou:

Pentru a efectua corespunzator exercitii pentru spate vei avea nevoie de un echipament corespunzator, putand sa optezi pentru treninguri dama, colanti si bustiera si, in general, haine in care sa te simti comod dar care sa nu fie foarte largi, pentru a nu-ti estompa gradul de acuratete al miscarilor. 

 

Taguri:

Maria Pătrașcu, medic specialist psihiatru, a adus în prim-plan, în cadrul emisiunii „Follow us!”, câteva semne după care putem recunoaște o persoană narcisistă.