5 filme și documentare despre Vincent Van Gogh

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 30 mar 2023, 20:45

Filme și documentare despre Vincent Van Gogh

Sursa: unsplash

Vincent Van Gogh a fost un celebru artist, ce și-a început cariera de pictor la vârsta de 27 de ani. Pe baza vieții sale fascinante și plină de emoție s-au realizat mai multe filme și documentare, iar acestea sunt câteva.

Vincent Van Gogh a fost considerat de foarte mulți oameni un pictor post-impresionist care a influențat arta secolului al XIX-lea. Deși acesta a fost un pictor incredibil, viața acestuia a fost una tragică și s-a terminat atunci când artistul a decis să se sinucidă, iar acestea sunt câteva file și documentare despre viața acestuia.

Citește și: 5 lucruri interesante despre Paco Rabanne. Celebrul designer a încetat din viață la 88 de ani

Filme despre viața lui Vincent Van Gogh

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Van Gogh

Filmul se petrece în jurul anului 1980 și prezintă ultimele 67 de zile din viața pictorului. În centrul producției cinematografice sunt relațiile lui Vincent Van Gogh cu fratele sau Theo, dar și cu medicul francez Paul Gachet, care l-a tratat pe Vincent în acel an, însă sunt prezente și câteva secvențe din discuțiile lui Van Gogh cu fiica doctorului, Marguerite. Filmul reprezintă o prezentare a lui Vincent Van Gogh în viața lui de zi cu zi, astfel ne vom apropia de geniul său creativ și de legătura specială pe care o avea cu natura.

Loving Vincent

,,Loving Vincent" prezintă viața şi moartea controversată a lui Vincent van Gogh folosind animația desprinsă din picturile lui, apărând personajele pe care chiar el le-a pictat de-a lungul carierei sale. Intriga prinde viață prin interviuri cu personaje apropiate de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente care au dus la moartea pictorului.

  Vincent and Theo

Producția cinematografică abordează viața și opera artistului Van Gogh. Își propune să pună atenția pe viața pictorului dintr-o perspectivă inedită, concentrându-se asupra ultimelor clipe din viața marelui artist, atunci când a decis să se mute la Paris. Se explorează viața intimă a artistului, relațiile sale cu diferite persoane, în special cu fratele său, Theo. 

Documentare despre viața celebrului pictor Vincent Van Gogh 

Exhibition on Screen: Sunflowers

Viața celebrului pictor a fost una extrem de tragică, însă acest film vrea să se bazeze pe floarea pe care acesta a ales să o reprezinte în cât mai multe tablouri de ele, mai exact floarea soarelui. Într-o expoziție extraordinară, Muzeul Van Gogh a aruncat o privire nouă și revelatoare asupra celor cinci picturi ce reprezintă floarea-soarelui în vază, iar prin intermediul acestui documentar se dorește explicarea celor cinci perspective diferite prin care pictorul a dorit să le reprezinte. 

Van Gogh (Lust for Life)

Această producție cinematografică este bazată pe un roman, în care este descris viața lui Van Gogh. Niciun artist nu a fost condus de impulsul său creator și nici nu a fost mai izolat de el de majoritatea surselor obișnuite de fericire umană. Un geniu a cărui viață lui a fost o luptă neîncetată împotriva sărăciei, nebuniei și disperării. 

Citește și: 4 lucruri interesante despre Salvator Dali. Au trecut 34 de ani de la moartea pictorului

Surse: libertatea.ro, cinemagia.ro

 

Taguri: