5 functii esentiale pentru un aparat de aer conditionat eficient

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 08 sep 2020, 15:55

Un aparat de aer conditionat face mai mult decat sa regleze temperatura dintr-un spatiu.

De fapt, daca un sistem de AC nu controleaza simultan temperatura, umiditatea si miscarea aerului, creand in interiorul unei incaperi atmosfera dorita, indiferent de conditiile din exterior, atunci nu este un sistem eficient de conditionare a aerului.

Setarea pe modul de incalzire a aparatului de aer conditionat implica urmatoarele procese: cresterea temperaturii, circularea si curatarea aerului. Setarea pe modul de racire a aparatului implica scaderea temperaturii, circularea, curatarea si dezumidificarea aerului.

Asadar, cand alegi un aparat de aer conditionat trebuie sa te asiguri ca poate indeplini toate aceste cinci functii esentiale. Iata ce inseamna concret fiecare dintre ele:

Racirea aerului

Ti se poate parea ciudat, dar sa stii ca aparatul de aer conditionat nu creeaza propriu-zis o temperatura mai scazuta a aerului, ci extrage caldura din aer. O componenta principala a aerului conditionat - evaporatorul - contine un fluid refrigerant care faciliteaza transferul de caldura din aerul patruns in unitatea interioara. Fluidul refrigerant absoarbe caldura din aer, care se raceste si, dupa aceea, este propagat in atmosfera din camera, scazand temperatura.

Exista si aparate de aer conditionat cu functii de racire rapida (TURBO) care combina functionarea compresorului la cel mai mare nivel cu viteza maxima a ventilatorului pentru o perioada scurta de timp. De asemenea, unele sisteme beneficiaza de o tehnologie de racire cu aer dispersat prin mii de orificii minuscule, eliminand senzatia neplacuta de curent rece.

Incalzirea aerului

Ciclul de functionare al aparatului de aer conditionat poate fi inversat printr-o valva, transformandu-l astfel intr-o pompa de caldura. Cand este activata functia de incalzire, fluidul refrigerant isi schimba directia, in asa fel incat bobinele reci devin fierbinti si invers, iar aerul propagat in incapere este cel cald, nu cel rece.

Aparatele de AC cu tehnologie Inverter detecteaza automat schimbarile din temperatura mediului ambiant si ajusteaza continuu viteza compresorului pentru a mentine temperatura la un nivel optim. Aceasta tehnologie poate asigura un consum de energie electrica mai mic cu pana la 30% decat in cazul unui sistem fara Inverter.

Circularea aerului

Pentru a putea incalzi si raci o incapere, aparatul de AC misca aerul cu ajutorul functiei de ventilare. Asta inseamna ca poti transforma sistemul de conditionare a aerului intr-un ventilator atunci cand temperatura din incapere este confortabila, fara sa mai deschizi fereastra, trecand pe modul FAN.

Curatarea aerului

Pentru a respira un aer cat mai curat, ai nevoie de un aparat de aer conditionat cu functie de curatare (CLEAN), care previne crearea unui mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Unele modele de aparate de AC dispun de aceasta functie pe mod automat, ceea ce inseamna ca, atunci cand sistemul de conditionare a aerului este oprit, un ventilator ruleaza automat pentru a elimina umiditatea si praful din interior.

Dezumidificarea aerului

Umiditatea ridicata dintr-un spatiu in care petreci mult timp poate creste riscul de alergii si astm. In general, procesul prin care aparatul de AC creeaza aer rece in incapere reduce si umiditatea acestuia. Unele aparate dispun, insa, de functia DRY, similara efectelor unui dezumidificator. O poti folosi cand vrei reduci umiditatea din incapere fara sa scazi temperatura.

Poti fi tentat sa-ti setezi aparatul de aer conditionat pe modul AUTO si sa te bazezi pe reactiile automate ale sistemului, insa acesta nu se va adapta intotdeauna suficient de repede si adecvat la conditiile ambientale, ceea ce-ti poate crea disconfort. De aceea, intotdeauna este recomandat sa studiezi manualul de utilizare si sa te familiarizezi cu functiile aparatului de aer conditionat, pentru a le putea seta in concordanta cu preferintele tale.