Tot mai multi oameni sunt atrasi de un stil de viata vegetarian, care presupune renuntarea la carne. Vegetarienii nu trebuie confundati cu veganii, care adopta un stil alimentar mult mai radical. Vegetarienii renunta doar la carne, in timp ce veganii nu consuma niciun fel de preparat de origine animala, fie ca este vorba despre oua, lactate sau chiar miere de albine. Din acest punct de vedere, dieta vegetariana este una chiar permisiva si nu presupune sacrificii foarte mari atunci cand vine vorba de alimentele la care trebuie sa renunti, mai ales ca poti inlocui carnea destul de usor.
Totusi, tranzitia de la un regim alimentar care include orice fel de aliment catre o dieta vegetariana presupune cateva eforturi considerabile. Este foarte usor sa cazi in anumite capcane atunci cand elimini carnea din mesele tale, iar unele greseli trebuie evitate cu orice pret, daca vrei ca schimbarea sa fie una pozitiva pentru tine. Iata care sunt cele mai importante cinci greseli pe care multi dintre cei care decid sa devina vegetarieni le comit odata cu trecerea la noua lor dieta si pe care trebuie sa le eviti si tu:
Nu inlocui carnea cu alternative nesanatoase
Senzatia de satietate pe care carnea o ofera nu este foarte usor de obtinut din alte surse, astfel ca multi oameni incep sa manance mult mai multe mancaruri bogate in carbohidrati simpli. Acestia sunt foarte nesanatosi si faciliteaza cresterea rapida in greutate. Astfel, in loc sa dubleze eliminarea carnii din alimentatie cu inlocuirea ei cu alimente sanatoase, unii oameni incep sa manance foarte multa mancare prajita ori grasa. Daca decizi sa adopti un stil de viata vegetarian, nu te lasa prada tentatiei de a manca orez, cartofi prajiti sau foarte multa paine, desi acestea sunt alimentele care iti vor da senzatia de satietate pe care ti-o oferea, in general, carnea.
Nu manca dulciuri
Tot din pricina lipsei senzatiei de satietate, multi dintre cei deveniti vegetarieni incep sa consume multe dulciuri si sa capete in greutate brusc, pentru ca zaharul este un aliment care iti da senzatia ca esti satul. Totusi, acesta este doar un truc prin care iti pacalesti creierul, deoarece senzatia de foame va reaparea foarte rapid. Consumul excesiv de zahar este nociv pentru sanatate si poate cauza boli precum obezitate sau diabet.
Ai grija din ce iti iei proteina
Prin scoaterea carnii din alimentatie, renunti la un element esential pentru aportul de proteine in alimentatia ta. Daca nu mai mananci carne, o buna parte din proteinele pe care le ofereai organismului tau vor trebui inlocuite cu ajutorul altor surse. In acest sens, multi vegetarieni aleg sa continue sa manance peste si fructe de mare, alimente bogate in proteina. De asemenea, poti creste consumul de lactate, spanac, broccoli si naut. Deficitul de proteina poate conduce la scaderea masei musculare si la cresterea poftei de alimente dulci. De asemenea, deficitul de proteina afecteaza sanatatea pielii, a parului, dar si a unghiilor. Proteina ajuta si la cresterea nivelului de energie, dar si la asigurarea unui tonus psihic optim.
Nu ignora apa
Apa este esentiala intr-o dieta vegetariana, iar consumul trebuie sa creasca odata cu renuntarea la carne, pentru ca organismul va consuma mai multe fibre vegetale. In cazul unei hidratari necorespunzatoare, acestea pot sa provoace balonare si constipatie, pentru ca incetinesc tranzitul intestinal.
Evita mancarurile procesate
Atunci cand iti indrepti atentia catre mancarurile preparate sau deja preparate si dedicate in mod express vegetarienilor, vei observa ca foarte multe variante existente pe piata sunt mancaruri extrem de intens procesate. Trebuie sa faci tot posibilul sa eviti aceste alimente si sa te concentrezi pe alternative cat mai sanatoase. Daca esti din Bucuresti si esti vegetarian, poti comanda mancare inclusiv online, dar ai grija la ce alegi.
Dieta vegetariana poate aduce foarte multe avantaje in viata oricarui om, insa numai daca este adoptata in mod responsabil.