5 imagini horror de la cutremurul din 1977. Au trecut 45 de ani de la tragicul eveniment care a zguduit România

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 04 dec 2022, 08:00
Cutremurul devastator din 1977 Foto(4)

Cutremurul devastator din 1977

România comemorează 45 de ani de la cutremurul devastator din 1977, atunci când mai bine de 1.500 de români și-au pierdut viața.

Cutremurul din 4 martie 1977 a șocat întreaga Românie. Dictatorul Nicolae Ceaușescu a luat decizia după acel cutremur devastator ca toate blocurile care se construiau în România să fie rezistente la un seism de peste 8 grade.

Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de 56 de secunde. 1570 de oameni și-au pierdut viața, 1.391

doar în Capitală. În total, în țară, au fost circa 11.300 de răniți în urma cutremurului. Circa 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au produs în București, acolo unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.  

Pe 4 martie 1977, la ora 21:22, România era zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade pe scara Richter

Cutremurul din 1977 din România s-a resimțit puternic și în Bulgaria.

În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. 

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona seismică Vrancea, iar unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii. 

Cutremurul a produs mai multe replici. Cea mai puternică replică a seismului devastator din 4 martie 1977 s-a produs pe data de 5 martie, la ora 02:00, la adâncimea de 109 kilometri.

Această replică a avut magnitudinea 4,9 grade pe scara Richter, fiind urmată de alte replici cu magnitudini între 4,3 respectiv 4,5 grade pe scara Richter. 

Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena, se aflau la un banchet în Nigeria în momentul producerii seismului devastator, organizat de președintele Nigeriei. Ceaușescu l-a informat, în particular, pe șeful statului nigerian despre producerea cutremurului în România, iar banchetul a fost încheiat după câteva minute.

Informațiile inițiale vorbeau de un cutremur cu magnitudinea de 10 grade Celsius, ceea ce ar fi însemnat că Bucureștiul era șters de pe fața pământului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Soții Ceaușescu au zburat de urgență în țară, dictatorul comunist a cerut un raport al situației din țară și a declarat starea de necesitate pe teritoriul României. Cu ajutoare de la Crucea Roșie, în special câini dresați special pentru astfel de cazuri, cascadorii și pompierii români au făcut eforturi pentru a salva cât mai multe vieți.

Cetățenii români, speriați, au ieșit în număr mare în stradă după producerea cutremurului devastator.

„Eram santinelă pe acoperișul unui important obiectiv militar; adică, deasupra etajului șapte. Noaptea era destul de luminoasă și de văzut, puteam vedea până departe. Numai că odată parcă n-am mai simțit acoperișul sub picioare. M-am apucat însă bine de ceva și cu ochii numai primprejur, să văd ce se întâmplă. Dar nu-mi puteam crede ochilor. Cât vedeam cu ochii, toate blocurile se clătinau. Și toate clădirile se înclinau de-o parte și de cealaltă ca și copacii pe furtună. Prima undă a fost pe verticală. Câteva fracțiuni de secundă a părut să înceteze, dar apoi a reînceput pe orizontală. Cerul a crăpat brusc, de parcă stătea să se frângă în două. Am auzit detunături îndepărtate, apoi un zgomot înfundat, care parcă venea de peste tot; se auzea tot mai tare. Apoi a venit un vânt puternic, de era să mă azvârle jos. S-a dus, dar apoi s-a și întors înapoi, de data asta cu miros greu de ars. Și p-ormă s-au stins toate luminile... pe cer era un uriaș arc de foc, ca și cum s-a produs un scurtcircuit în tot orașul... Și atunci am zis: «Gata, cred că-i gata orașul!»”, declara soldatul Mircea Nemigean din București, aflat în misiune atunci în Capitală, potrivit Wikipedia.

Citeste si: Harta seismică a României. Unde sunt cele mai mari șanse să se producă cutremure

Imagini horror de la cutremurul din 1977

Mai multe imagini horror de la cutremurul din 1977 circulă și în prezent pe internet. 

Anterior cutremurului din 4 martie 1977, cel mai devastator cutremur fusese cel din 10 noiembrie 1940, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, ce a provocat moartea a 1.000 de persoane și rănirea altor 4.000.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), susține că următorul cutremur de magnitudine mare s-ar putea produce în țara noastră în jurul anului 2.040.

„În statistica noastră făcută cam de la 1700, marile cutremure au loc odată la 100 de ani. Dar cutremurele nu au loc când vrem noi. Nu putem ști exact ziua și luna. Dar putem stabili anul când va avea loc,  plus – minus un an.  În 1977, acel cutremur nu era în statistica normală. A fost un cutremur care nu s-a putut definitiva în 1940. Așadar, un alt mare cutremur va avea loc în 2040, plus – minus un an, adică la 100 de ani de la cel din 1940”, declara Gheorghe Mărmureanu.

Citeste si: Cutremurul din 1977, petrecut pe 4 martie, ni i-a luat pe Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț. Cum au fost găsiți cei doi, morți: "Sunt doi oameni îmbrățișați"