Groapa Marianelor ascunde unele lucruri greu de explicat. Aflată în Oceanul Pacific, la 11.022 de metri adâncime, acest loc nu este chiar pustiu, așa cum s-ar putea crede. Cercetătorii au descoperit că aici trăiesc anumite specii de pești, care nu au oase.
Cum s-a format, de fapt, Groapa Marianelor
Groapa Marianelor este, de fapt, o gaură în scoarța Pământului, care s-a format din cauza coliziunii a două plăci tectonice.
Este declarată monument natural, motiv pentru care este protejată prin lege. De aceea, în Groapa Marianelor pot ajunge doar cei care se ocupă de cercetări științifice. În anul 1960, Jacques Piccard și Don Walsh au mers în acest loc și după aproape 5 ore, au reușit să coboare la adâncimea de 10.916
Groapa Marianelor are o lungime de 2.550 de kilometri și o lățime de 69 de kilometri. Fiind cel mai adânc loc de pe pământ, aici este întuneric total, iar apa are cu doar câteva grade peste limita de îngheț, aproximativ 3-4 grade. Presiunea apei este extrem de mare, astfel că un submarin poate coborî până la 10.000 de metri, dar fără oameni la bord.
Ce ascunde Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe pământ
În ciuda condițiilor total nefavorabile din Groapa Marianelor, s-a descoperit că până și aici există forme de viață. Iată 5 lucruri ciudate pe care nu le știați despre cel mai adânc loc de pe pământ:
1. În Groapa Marianelor trăiesc pești
Cercetătorii au descoperit faptul că și la peste 11.000
de metri adâncime există pești, care s-au adaptat acestor condiții. Nu este însă vorba despre peștii pe care îi știm cu toții. Cei din Groapa Marianelor nu au oase, sunt transparenți și seamănă cu bucăți de gelatină. În 2014, oamenii de știință au văzut un astfel de specimen la peste 8.000 de metri adâncime. Acesta avea 15 cm lungime și nu vedea. De aceea, își găsea hrana doar cu ajutorul înotătoarelor.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
2. Peștii au plastic în aparatul digestiv
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că mările și oceanele sunt poluate cu plastic. Ceea ce nu toată lumea știe însă este că oamenii de știință au descoperit că până și speciile
care trăiesc în acest loc au fibre de plastic în aparatul digestiv.3. În Groapa Marianelor apa are și temperaturi extrem de ridicate
Chiar dacă, în principiu, în acest loc temperatura apei este extrem de scăzută, cercetătorii au aflat că sunt anumite puncte în care apa are 450 de grade Celsius. În ciuda acestui lucru, apa nu fierbe, pentru că presiunea este prea rdiicată.
4. Cel mai adânc punct este Challenger Deep
Locul cel mai adânc din Groapa Marianelor este Challenger Deep, cu o adâncime de 11.022 de metri.
5. În Groapa Marianelor se aud sunete extrem de ciudate
Oamenii de știință au observat că din Groapa Marianelor se aud sunete total diferite față de cele cu care suntem obișnuiți. Concluzia a fost că există o anumită specie de balenă necunoscută până acum, care ar produce aceste sunete.