5 lucruri esentiale despre hranirea puilor de pisica

Autor: Daniela Iliuta

Evolutia pisoilor de la stadiul de pui la cel de adult este influentata in mod determinant de modul in care sunt hraniti in primele luni de viata.

La prima vedere, poate parea un lucru foarte simplu sa hranesti un pui de pisica, dar daca vrei ca el sa se dezvolte sanatos, trebuie sa tii cont de anumite lucruri.

Alaptarea trebuie sa dureze cel putin o luna

In primele patru saptamani de viata, alimentatia pisoiului trebuie sa se bazeze exclusiv pe laptele matern, aceasta fiind perioada puiul cand este foarte vulnerabil. Nu te speria daca in primele zile, pisoiul va pierde putin in greutate, pentru ca asta face parte din procesul firesc de adaptare. Asta se intampla pentru ca nu ca nu este invatat sa suga, insa va invata repede si va ajunge le o greutate normala pentru varsta sa.

Puii trebuie lasati sa se hraneasca doar cu laptele matern cel putin o luna, timp in care nu trebuie sa intervii cu nimic in alimentatia lor.

Trecerea de la alaptat la alimentele solide

Dupa o luna de hranit cu laptele matern, puii de pisica incep sa fie atrasi si de hrana solida, iar asta o poti observa usor dandu-le sa miroasa un pliculet cu hrana umeda. Trecerea la alimentatia solida se face treptat, mai intai combinand hrana cu laptele. Treptat, se reduce cantitatea de lapte, iar pisoiul se va obisnui rapid cu noul stil de alimentatie. La inceput, ofera-i doar hrana umeda, care este mai usor de mestecat, apoi poti da ii adaugi tot treptat si hrana uscata.

Ceea ce trebuie sa retii in mod special este faptul ca, in primul an de viata, pisoiul trebuie sa primeasca doar hrana speciala pentru pui, perfect adaptata nevoilor sale nutritionale.

Cate mese pe zi sunt necesare

In primele 4-5 luni dupa intarcare,  ti se va parea ca pisoiul tau are un apetit de speriat, fiind in stare sa manance toata ziua. Astfel, ai putea fi tentat sa ii dai sa manance foarte des, insa  nu este foarte indicat sa procedezi astfel. La inceput, sunt suficiente patru mese pe zi, iar pe masura ce pisoiul creste, numarul acestora se reduce la trei. Pe la varsta de sase luni poti trece la doua mese pe zi si sa pastrezi acest regim.

Pune-i mai multa mancare la o masa

Pisicile obisnuiesc sa manance putin si des, de aceea este bine sa aiba la dispozitie hrana tot timpul zilei. Faptul ca nu mananca tot deodata nu inseamna ca se satura cu mai putin, ci ca prefera sa isi pastreze mancare pentru mai tarziu. De aceea, atunci cand ii dai de mancare, lasa-i mai multa hrana decat consuma la o singura masa, pentru ca, in mod sigur va reveni si pe parcursul zilei sa mai „ciuguleasca” ceva.

Cand sa ii oferi recompense

Multi se grabesc sa ofere pisoilor recompense pentru pisici imediat ce au inceput sa consume hrana solida, insa aceasta practica nu este foarte recomandata. Cele mai multe recompense au dimensiuni prea mari pentru un pisoi care abia a invatat sa mestece si care risca astfel sa se sufoce. Din aceasta cauza, este bine sa incepi sa oferi recompense pisoiului cand acesta incepe sa se apropie e varsta de un an.

Chiar si atunci, trebuie sa ai grija ca recompensele pe care i le oferi sa fie adecvate varstei sale si sa nu depaseasca 10-15% din hrana zilnica.

Cam atat despre hrana, dar nu uita ca un pisoi are nevoie si de o buna hidratare. Prin urmare, trebuie sa te ingrijesti ca acesta sa aiba permanent la dispozitie o cantitate suficienta de apa proaspata. Bolul ar trebui sa fie unul ceramic, pentru ca pisicile nu agreeaza reflexiile din vasele metalice, si sa nu fie amplasat in apropierea bolului de hrana si nici a litierei.

 

 

 

Taguri: