5 lucruri fascinante și puțin știute despre Pământ

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 21 iul 2022, 12:00

Pâmântul, singura planetă pe care există viață, reprezintă un loc uimitor, care nu a fost încă descoperit în totalitate. Iată 5 lucruri mai puțin știute despre planeta noastră.

De-a lungul timpului, cercetătorii și oamenii de știință au făcut tot posibilul să descopere chiar și cele mai mici secrete legate de Pământ. Trebuie să recunoaștem că am reușit să dezlegăm aproape toate misterele planetei pe care locuim, dar chiar și așa, sunt mai multe detalii fascinante pe care nu toată lumea le cunoaște. 

Cele mai fascinante lucruri despre Pământ

Știm cu toții faptul că Pământul este singura planetă pe care există viață, că este a treia planetă de la Soare și a cincea, din punct de vedere al mărimii și al masei. 

Pământul s-a format în urmă cu 4,54 miliarde de ani și este unic, prin felul în care a apărut și a reușit să se dezvolte. Acestea sunt informații la îndemâna oricui, dar oamenii de știință au descoperit mult mai multe secrete legate de planeta pe care trăim

Iată care sunt cele mai fascinante 5 lucruri despre Pământ:

1. Pământul este singura planetă care nu are un nume provenit de la zei. Celelalte 7 planete ale sistemului solar au fost denumite după anumite zeițe sau zei din Roma Antică. 

2. La începutul formării planetei Pământ, toată apa era blocată înăuntrul său. Se pare că apa a apărut la suprafață prin intermediul vulcanilor, pentru că inițial, aceasta se afla în interiorul rocilor mantalei.

3. În realitate, o rotație de 360 de grade a Pământului nu durează 24 de ore, ci 23 de ore, 56 de minute și 4 secunde. Totuși, Pământul are nevoie să se rotească mai mult de 360 de grade în perioada dintre două răsărituri. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

4. Un an nu durează, de fapt, 365 de zile, ci 365.2564 de zile. Cifrele care urmează după punct reprezintă motivul pentru care, o dată la 4 ani, este an bisect. De aceea se adaugă, de fapt, o zi în plus lunii februarie.

5. Alături de Mercur, Venus și Marte, Pământul este a patra planetă care este terestră, adică are o suprafață stâncoasă. 

Pământul, un izvor nesecat de mistere

Pământul nu este chiar rotund, așa cum s-a crezut mult timp. În realitate, este turtit la poli. În timp ce planeta noastră se învârte, gravitația se îndreaptă spre centru. De asemenea, există o forță centrifugă, care se opune gravitației și împinge spre exterior. 

Această forță acționează perpendicular pe axa Pământului, axă care este înclinată, iar forța centrifugă nu este opusă gravitației, în parametri perfecți. De aceea, se crează un dezechilibru, care ajunge la ecuator. 

Un alt aspect interesant este acela că în oceanele planetei noastre există peste 20 de milioane de tone de aur. Din cauza faptului că este foarte diluat, nu se poate face nimic cu el. 

70% din toată apa dulce disponibilă se află în Antarctica, locul în care este, de altfel, și 90% din toată gheața de pe planeta noastră. 

Știați că Pământul a avut o soră geamănă? Se numea Theia și avea aceeași mărime ca Marte. Terra și Theia aveau o singură orbită, dar s-au ciocnit, Pământul a absorbit cealaltă planetă și din rămășițe, a apărut Luna. 

Oamenii locuiesc doar pe 1% din suprafața totală a Pământului.