5 lucruri mai puțin cunoscute despre Ion Luca Caragiale

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 nov 2023, 06:25

Lucruri mai puțin cunoscute despre Ion Luca Caragiale

Sursa: PixaBay

Ion Luca Caragiale s-a născut la data 1 februarie 1852, iar acestea sunt 5 lucruri mai puțin știute despre scriitor.

Scriitorul s-a născut la data de 1 februarie, iar astăzi se comemorează 171 de ani de la nașterea sa. Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Ion Luca Caragiale.

Citește și: Programa BAC 2023: Ce trebuie să înveți la Română, Matematică, Istorie, Geografie, Biologie, Informatică?

Lucruri mai puțin cunoscute despre Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale este un dramaturg cunoscut, însă pentru una din scrierile sale a fost acuzat de plagiat. ,,Năpasta” este o piesă de teatru pe care Ion Luca Caragiale a scris-o, însă acesta a fost acuzat că seamănă izbitor de mult cu o piesă scrisă de Istvan Kemeny, ce se numește „Nenorocul". Această acuzație a fost făcută prima data în anul 1901, în Revista Literară. Articolele ce îl acuzau pe scriitor erau scrise anonim, însă acesta a aflat persoana din spatele anonimatului și l-a dat în judecată.

Acesta a câștigat procesul datorită avocatului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Cu toate că este un scriitor cunoscut, Ion Luca Caragiale nu a terminat niciodată liceul. Acesta a fost premiant în clasele gimnaziale, însă a decis să nu termine liceul pentru a își urma visul de a studia actoria.

Scriitorul a deținut mai multe berării. Un lucru pe care nu multă lume îl știe despre Ion Luca Caragiale este cel că acesta a deținut între 3 și 4 berării, atât în București, dar și în țară.

Lipsa banilor l-au făcut pe scriitor să se apuce de negustorie, devenind astfel proprietarul unor berării la care să se strângă nume importante din literatură.

Cu toate că multe persoane știu că Ion Luca Caragiale s-a mutat la Berlin, aceștia nu știu și de unde a avut acesta bani pentru a face această schimbare majoră. Mama sa a moștenit o avere din partea unei rude, iar după mai multe procese, scriitorul a reușit să câștige suma de 433.333

lei, ce l-a ajutat să plece din România.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ion Luca Caragiale a avut 5 copii.

Mateiu Caragiale este primul fiu al scriitorului din relația sa cu o funcționară. Acesta s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly cu care a avut două fete, Ioana și Agatha, ce au decedat în urma unor probleme de sănătate. Alexandrina a mai dat naștere unui băiat, Luca Ion, ce a murit la vârsta de 28 de ani, dar și unei fete, Ecaterina.

Citește și: Se împlinesc 172 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Ce lucruri nu știai despre cel mai mare poet român

Care a fost viața lui Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din România. Acesta s-a născut la data de 1 februarie 1852, în satul Haimanale din județul Prahova, ce acum se numește I.L.Caragiale, comună ce se află în județul Dâmbovița.

În perioada 1868-1870, acesta a studiat la Conservatorul din București, la specializarea de mimică și  declamație, însă acesta a fost nevoit să abandoneze acest plan. Un an mai târziu acesta a sufleor și copist la Teatrul Național din București, perioadă în care l-a cunoscut și pe celebrul Mihai Eminescu. În anul 1973 a început să își arate pasiune pentru scris, colaborând cu mai multe ziare cunoscute. Nu peste mult timp, Ion Luca Caragiale a scris unele dintre celebrele opere ale sale, printre care se numără și ,,O noapte furtunoasă” și ,,O scrisoare pierdută”.

În anul 1905 acesta a luat decizia de a se muta la Berlin, după ce a fost acuzat de plagiat, acolo unde a stat până a decedat, la data de  9 iunie 1912. Cauza morții acestuia a fost ateroscleroză.

Citește și: Care sunt cele mai scumpe universități din București și cât costă un an de studii acolo

Surse: adevărul.ro, libertatea.ro, cum-se-scrie.ro