Toată lumea a auzit despre Vulcanii Noroioși și poate ați avut norocul să și vizitați acest loc, măcar o dată. Chiar dacă ați căutat anumite informații pe internet despre această locație, sunt câteva detalii mai puțin știute despre acești vulcani.
Ce nu știați despre Vulcanii Noroioși
În județul Buzău, mai exact în localitatea Berca, se află unul dintre cele mai frumoase locuri din România.
- acești vulcani sunt singurii din Europa formați în acest fel și atât de mici. Au formă de movile, ca niște conuri, și s-au format prin erupția unor gaze naturale, care provin de la peste 3.000 de metri. Din cauza faptului că pământul este argilos în această zonă, gazul a făcut ca erupțiile să se transforme în băi de nămol.
- vulcanii noroioși ocupă locul 2 în Europa ca dimensiuni, după vulcanii din Peninsula Apseron-Baku, aflată în Rusia
- vulcanii Noroioși se întind pe o suprafață de 25 de hectare, formată din dealuri.
- flora și fauna din această zonă sunt unice în România. Pe margine, veți observa arbuști rari, gărdurarița și cătina țepoasă, declarați monumente naturale, iar în mijlocul platourilor veți găsi scorpioni si mai multe feluri de termite. Gărdurarița este o plantă care se mai găsește doar în Siberia și în Australia.
- Vulcanii Noroioși sunt împărțiți în patru zone: „La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.
Vulcanii Noroioși, cazanele cu smoală clocotită ale Necuratului
Vulcanii Noroioși au în spate o istorie de mii de ani. În 1867, un francez care căuta petrol a dat peste această minunăție a naturii. Marii scriitori ai României le-au dedicat vulcanilor pagini întregi. Grigore Ștefănescu, Grigore Cobălcescu sau Mircea Peaha au scris despre această locație.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Alexandru Odobescu a intrat însă în istorie cu ceea ce a scris despre Vulcanii Noroioși. Acesta a precizat că ”vulcanii sunt cazanele cu smoală clocotită ale Necuratului”. Încă din anul 1924, Vulcanii Noroioși au fost declarați rezervație naturală. Din cauza craterelor care ”scuipă” noroi, acest loc a dat naștere mai multor legende. Se spune că în mijlocul acestor vulcani se află un balaur.
Un erou, pe nume Arbănaș, s-a dus să se lupte cu acest balaur, ca să scape ținutul de terorile acestuia. Pentru că a fost rănit în luptă, balaurul s-a ascuns în această zonă și a rămas acolo pentru totdeauna.
Localnicii cred că acolo unde pământul este crăpat, se află, de fapt, pielea balaurului. Mai mult, ochiurile cu nămol care fierb reprezintă sângele acestei fiare.
Pentru a ajunge la Vulcanii Noroioși, trebuie să mergeți pe DN 10 până în localitatea Sătuc, din comuna Berca.
Trebuie să știți însă că în zilele în care plouă, nu aveți cum să vizitați acest loc. De asemenea, nu veți avea voie să intrați cu animalele de companie.