5 lucruri neobișnuite despre plantele carnivore

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 aug 2021, 01:31
Detalii neștiute despre plantele carnivore
Sursa: unsplash.com

Plantele carnivore nu seamănă deloc cu cele din filmele SF. Acestea se hrănesc doar cu insecte sau cu animale foarte mici, deci noi, oamenii, suntem în siguranță. Iată câteva lucruri pe care cu siguranță nu le știați despre aceste plante.

Când auzim de plante carnivore, ne gândim, fără să vrem, la niște ucigași fără milă, care pot fi periculoși, dacă se află în preajma oamenilor. Nimic mai fals. În realitate, aceste plante n-au nimic în comun cu filmele de groază sau cu SF-urile. Sunt extrem de gingașe, doar că, spre deosebire de restul plantelor, consumă insecte. 

Detalii neștiute despre plantele carnivore

Plantele carnivore nu sunt pretențioase și nu au nevoie de prea multe lucruri pentru a supraviețui.

Pământul în care cresc acestea nu este bogat în substanțe nutritive. Tocmai de aceea, plantele s-au adaptat și au început să consume insecte. 

Ceea ce nu știați este că aceste plante carnivore sunt foarte des întâlnite. Pe întreaga planetă sunt aproximativ 600 de astfel de specii, grupate în 6 familii diferite. Nu toate se hrănesc în același mod. Iată mai jos 5 lucruri neobișnuite despre plantele carnivore:

1. Plantele carnivore atrag insectele datorită faptului că sunt foarte colorate sau pentru că au în mijloc un lichid dulce. Aceste lucruri funcționează ca o capcană și din momentul în care au ajuns în plantă, insectele alunecă în urnă, care este, de fapt, o frunză mai mare. În plus, seva din plantă conține substanțe narcotice, care amețesc prada. În interior sunt și niște enzime care fac ca insecta să fie descompusă mai repede și astfel planta are cu ce să se hrănească. 

2. Dionaea Muscipula, descoperită în anul 1768, este o plantă carnivoră care își vânează prada cu un fel de dinți. Pe una din părțile frunzelor, această plantă are doi lobi, care seamănă cu dinții. În momentul în care insecta atinge planta, este atrasa imediat în interior. Când prada încearcă să scapte, planta se închide și nici măcar dacă plouă nu se mai deschide. 

Lichidul digestiv pe care îl secretă planta o ajută să-și sustragă toate elementele nutritive din insecte.

Capcana se desechide de-abia după ce prada este devorată. 

3. Unele plante carnivore au o substanță lipicioasă pe frunze și astfel insectele nu mai pot scăpa, odată ce au atins planta. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

4. Nepentes și Triphyophyllum sunt cele mai mari plante carnivore. Acestea pot ajunge să aibă zeci de metri înălțime și se hrănesc și cu păsări mici, cu broaște sau chiar cu șoareci. 

5. Și în România există plante carnivore. Drosera rotundifolia sau Roua cerului este cea mai cunoscută. Această plantă poate consuma chiar și 50 de insecte într-un an. Pinguicula alpina, Pinguicula vulgaris, Utricularia vulgaris și Adrovanda vesiculosa sunt celelalte specii de plante carnivore care se găsesc pe teritoriul țării noastre. 

Cele mai cunoscute plante carnivore

Cea mai cunoscută plantă carnivoră este Dionaea Muscipola. Aceasta are frunze verzi și roșii. Primele prind insectele, iar cele roșii le digeră. Capcana acestei plante se închide în 0.1 secunde. 

Și Sarracenia este destul de răspândită. Aceasta se găsește pe litoralul din America de Nord, în Texas și în Canada. Are frunzele mov, ca niște cupe și prinde insectele cu ajutorul unui lichid lipicios. Cupa acestei plante stă mereu în jos, pentru ca ploaia să nu-i strice substanța cu ajutorul căreia își prinde prada. 

Nepenthes este o altă plantă carnivoră destul de răspândită. Este prezentă în China, Malaezia, Indonezia, Filipine, Madagascar, Australia, India, Borneo și Sumatra. Aceasta are aproximativ 10-15 metri înălțime și seamănă cu o iederă. 

Genlisea se găsește în Africa și în America Centrală și de Sud. Are niște flori galbene, iar pe frunze are un fel de clești, cu ajutorul cărora prinde insecte. Utricularia supraviețuiește doar în locurile umede și are câteva ventuze pe frunze. 

Drosera este prezentă pe toate continentele, mai puțin în Antarctica. Are tentacule care se mișcă mereu și care prind prada și o introduc în aparatul digestiv.