5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre bani (aspecte financiare de baza)

Autor: B.M.

Chiar daca nu este dezbatuta intens, educatia financiara este extrem de importanta, deoarece traim intr-o epoca in care avem acces la numeroase instrumente financiare.

Cu toate acestea, educatia financiara nu este prezenta in programa multor sisteme de educatie, motiv pentru care inca exista adulti care nu cunosc termeni sau concepte de baza din lumea financiara. Acestea trebuie cunoscute nu numai pentru situatiile pe care le intalnesti de zi cu zi, ci si pentru momentele in care vrei sa ai acces la un credit bancar sau iti doresti sa investesti. Afla care sunt aspectele financiare de baza pe care trebuie sa le cunosti, din articolul pe care ti l-am pregatit.

Cum iti gestionezi bugetul?

Exista numeroase persoane care nu stiu sa isi gestioneze bugetul, astfel incat sa imparta banii pe care ii castiga in mod convenabil. Astfel, cel mai util mod de a-ti gestiona finantele este sa tii un buget - acesta insumeaza veniturile din care trebuie sa scazi cheltuielile, pe care sa le grupezi in functie de categorie. Acest buget poate fi calculat fie cu ajutorul hartiei, fie prin intermediul unui calculator, folosind tabelul Excel. Cele mai importante categorii includ banii cheltuiti pe mancare si utilitati, printre care amintim chiria, facturile, intretinerea sau transportul. In plus, datoriile pe care le ai trebuie sa fie incluse in buget, indiferent daca vorbim despre rate sau ipoteci. Dupa ce ai notat cheltuielile de baza, poti pune bani deoparte si pentru alte cheltuieli: iesiri in oras, cadouri, pasiuni. Nu uita sa economisesti! Dupa cum stii, nu toate lunile sunt la fel, astfel incat vei avea perioade in care vei cheltui mai mult, precum lunile de concediu sau sarbatorile de iarna. Realizarea unui buget te ajuta sa vezi pe ce dai banii luna de luna, pentru a ajusta anumite aspecte financiare. Pe Bank News poti afla lucruri utile din domeniul financiar, explicate pe intelesul tuturor.

Care sunt termenii de baza pe care trebuie sa ii cunosti?

Termenii de baza din lumea financiara te ajuta sa intelegi mai bine domeniul economic:

Impozitul si taxele. Daca taxele reprezinta totalitatea sumelor pe care le platesti pentru serviciile oferite de institutii - taxa de timbru, taxa pentru eliberarea unui document, impozitul reprezinta plata obligatorie catre institutiile statului fara servicii la schimb: impozitul pe venit sau pe anumite cladiri si terenuri.

TVA reprezinta taxa pe valoare adaugata, un impozit obligatoriu perceput de stat pentru servicii si bunuri. Exista numeroase tipuri de TVA in functie de bunuri, de aceea toate bonurile fiscale sau facturile trebuie sa mentioneze separat TVA-urile.

Salariul brut si salariul net. Salariul brut este cel inregistrat pe cartea de munca sau in contractul cu angajatorul. Acesta este format din salariul net, adica suma de bani pe care o primesti lunar si impozitele platite de catre angajator catre stat.

Castiga intotdeauna mai mult decat cheltuiesti

Pentru a-ti gestiona cu grija banii, trebuie ca la sfarsitul fiecarei luni, sa fi castigat mai mult decat ai cheltuit. Totusi, daca exista zile in care cheltuiesti mai multi bani decat castigi intr-o zi, fii sigur ca la sfarsitul lunii sa pui deoparte o suma de bani, care sa inlocuiasca banii cheltuiti.

Economiseste bani de cate ori ai ocazia

Atata timp cat reusesti sa economisesti o suma de bani, ideala pentru zilele negre, vei avea mai multi bani la dispozitie in perioadele in care ai reala nevoie de ei. In acest sens, poti deschide si un cont de economii, ca fond de urgenta, care sa fie separati de economiile pe termen lung. Banii tai raman, astfel, in siguranta si pot fi retrasi ori de cate ori ai nevoie.

Minimizeaza datoriile

Chiar daca datoriile nu reprezinta, in sine, un lucru rau, acestea devin nocive pentru finantele tale atunci cand ai mai multe datorii decat poti sa platesti. La fel de important este sa urmaresti toate imprumuturile pe care le ai si ce dobanda platesti. Inainte de a te angaja intr-un contract de creditare, gandeste-te daca vei putea sa economisesti bani pentru ceea ce ai nevoie. Daca acest lucru nu este posibil, alege sa imprumuti bani la o rata a dobanzii cat mai mica cu putinta.

 

Taguri: